PSD vrea ca Mihai Viteazul să fie declarat martir şi erou al naţiunii române. Data la care ar putea fi organizate ceremoniile anuale

  • Social-democraţii au depus, în procedură de urgenţă la Senat, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir şi erou al naţiunii române, pentru rolul pe care l-a avut în realizarea primei uniri a poporului român.
  • Potrivit proiectului, vor fi organizate ceremonii anuale pe 27 mai.
  • Propunerea legislativă este susţinută de nouă parlamentari ai PSD.
247 afișări
Imaginea articolului PSD vrea ca Mihai Viteazul să fie declarat martir şi erou al naţiunii române. Data la care ar putea fi organizate ceremoniile anuale

PSD vrea ca Mihai Viteazul să fie declarat martir şi erou al naţiunii române

„Se declară martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a în săvârşirea primei uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României”, arată iniţiatorii în propunerea legislativă.

De asemenea, ceremonii anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, conform sursei citate.

„Mihai Viteazul (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoeşti - d. 9 august 1601, Cîmpia Turzii) a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1 600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova. Afirmat prin ampla campanie politică şi militară de la sfârşitul secolului al XVI-Iea, şi a câştigat prin luptă şi sacrificiu locul în istorie, fiind recunoscut drept primul domnitor român care a conştientizat şi acţionat în ideea Unirii celor trei ţări româneşti, reuşind imposibilul în data de 27 mai 1600 - data Primei Uniri a celor Trei Tări Româneşti”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă este susţinută de nouă parlamentari ai PSD, în numele iniţiatorilor semnând Natalia Intotero şi este depusă, în procedură de urgenţă la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici