Radu Oprea (PSD): E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem şi dreptul elevilor la educaţie

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, spune despre greva generală din educaţie că Guvernul şi sindicatele trebuie să se întâlnească la mijloc: „E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem şi dreptul elevilor la educaţie”.

673 afișări
Imaginea articolului Radu Oprea (PSD): E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem şi dreptul elevilor la educaţie

Radu Oprea (PSD): E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem şi dreptul elevilor la educaţie

Efortul pe care trebuie să-l facă Guvernul este unul complex, trebuie să discute şi să vină cu o propunere corectă, să se întâlnească undeva la mijloc cu sindicatele, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, în contextul grevei generale din educaţie.

Greva generală din educaţie intră în a doua săptămână. Profesorii cer majorarea salariilor cu 25%. Guvernul oferă un card valoric de 2.500 de lei şi îşi ia angajamentul să rezolve problema lefurilor în viitoarea lege a salarizării unitare, ofertă respinsă însă de sindicate.

Radu Oprea crede că "dialogul este singura formă în care cele două părţi pot să găsească o soluţie comună şi trebuie să fie un dialog structurat, un dialog corect şi onest din partea ambelor părţi, care să ţină cont de realităţile pe care astăzi sistemul de educaţie le are în România. Evident că profesorii au acest drept de a face grevă şi este un drept constituţional, un drept pe care îl au, este o formă democratică de manifestare a unor tensiuni, a unor nemulţumiri, care au crescut în timp, în sistemul de educaţie. În acelaşi timp, Guvernul responsabil vine şi se aşează la masa negocierilor şi împreună, prin dialog, vor găsi o soluţie (...). Vorbim despre dreptul profesorilor de a face grevă, însă în acelaşi timp, avem şi dreptul elevilor la educaţie".

Întrebat, în contextul în care profesorii cer una, iar Guvernul le oferă alta, de ce revine Executivul cu aceeaşi ofertă, din moment ce ea a fost deja respinsă de sindicate, Radu Oprea a răspuns: „Vor sta împreună la discuţii şi sunt convins că vor găsi o soluţie. Guvernul încearcă să se poziţioneze din perspectiva constrângerilor pe care le avem din perspectivă macro-economică. A fost publicat şi raportul de ţară, faptul că avem dezechilibre macroeconomice şi că suntem într-o procedură de deficit excesiv, însă lucrul acesta trebuie să facă în aşa fel încât redistribuirea resurselor în societate să fie una acceptată, echilibrată şi corectă pentru toţi cei care participă în societate şi în zona economică şi în zona de educaţie şi în zona de sănătate”.

Reporter: Totuşi, sindicaliştii şi-au revizuit revendicările, pentru că iniţial au cerut un salariu net lunar de 4.000 de lei pentru profesorii debutanţi şi 7.000 de lei pentru cei aflaţi pe final de carieră, după care au solicitat o majorare de 25%, care înseamnă de fapt mai puţin decât sumele vehiculate iniţial. În opinia dvs., ar trebui să fie şi Guvernul mai flexibil în aceste negocieri?

Radu Oprea: Eu cred, şi aici vorbesc în special despre zona economică, că o rezolvare corectă a problemei din punct de vedere macro-economic este lupta cu inflaţia, cu creşterea preţurilor, pentru că a creşte salarii şi dacă vor continua să crească preţurile, se poate intra în ceea ce se numeşte spirală inflaţionistă, adică nu rezolvăm nimic din punct de vedere al puterii de cumpărare (...). Eu cred că dacă am fi reuşit să facem, de exemplu, cu şase luni mai devreme plafonarea preţurilor la energie şi la gaze, rezultatele ar fi fost mai bune şi nu s-ar mai fi transferat atât de mult în preţul produselor agro-alimentare. Acum trebuie să mergem în această direcţie şi atunci, efortul pe care trebuie să-l facă Guvernul este unul complex, în sensul în care trebuie să discute şi să vină cu o propunere corectă, să se întâlnească undeva pe parcursul discuţiilor şi poziţiilor pe care le au astăzi Guvernul şi sindicatele, trebuie să se întâlnească undeva la mijloc.

Reporter: Rocada premierilor a fost amânată până la încheierea grevei din educaţie. E în avantajul PSD? Nu de alta, dar rezolvarea grevei îi revine actualului premier de la PNL, Nicolae Ciucă şi nu viitorului prim-ministru de la PSD, Marcel Ciolacu.

Radu Oprea: Nu am gândit în termenii aceştia niciodată, de avantaj al PSD, de avantaj al PNL, de avantaj al oricui. Singurul avantaj trebuie să fie al elevului, al părintelui şi al profesorului şi al societăţii, în general, astăzi, pentru că educaţia este într-adevăr una din componentele esenţiale, fără de care nu am putea avea un viitor sigur.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici