Rădulescu, BNR: Notarii "pun frână" agricultorilor. Sunt o castă formată din rudele politicienilor

Agricultorii au acces dificil la credite pentru că nu pot garanta cu terenuri şi nu există o piaţă pentru tranzacţii cu suprafeţe agricole, iar notarii cer taxe mari, formând o castă care reuneşte "jumătate dintre soţiile şi rudele oamenilor politici", apreciază Eugen Rădulescu, director în BNR.

955 afișări
Imaginea articolului Rădulescu, BNR: Notarii "pun frână" agricultorilor. Sunt o castă formată din rudele politicienilor

Rădulescu, BNR: Notarii "pun frână" agricultorilor. Sunt o castă formată din rudele politicienilor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"O problemă a mediului rural din România este că nu există garanţii materiale, în timp ce în lumea occidentală 80% din garanţiile pentru activităţile agricole sunt reprezentate de pământ. La noi, nu există o garanţie a terenului, pentru că nu există o piaţă, iar o bancă are posibilităţi foarte reduse de a vinde un teren luat în garanţie", a declarat joi, la un seminar pe teme de agricultură, Eugen Rădulescu, expert OECD şi director în Banca Naţională a României (BNR).

El a adăugat că altă problemă a agricultorilor este nefinalizarea procesului de încadastrare a terenurilor.

"Este inadmisibil ca după 20 de ani să nu fim în stare să finalizăm procesul de încadastrare", a spus Rădulescu.

El a adăugat că tranzacţiile cu terenuri sunt descurajate de taxele mari percepute de notari.

"Cel care vrea să cumpere un teren plăteşte dublu sau triplu faţă de preţul terenului, pentru cadastru şi operaţiuni notariale. Acestea din urmă pun frână pentru agricultori. Practic, jumătate dintre soţiile şi rudele oamenilor politici sunt notari şi împreună stabilesc o castă, care nu lasă să se mişte nimic. Forţa notarilor este cu mult mai mare decât cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cât mai mari pe seama restului economiei", a afirmat Rădulescu.

Pe de altă parte, el a spus că sistemul juridic "este foarte generos cu debitorii şi foarte puţin înclinat să-i apere pe creditori".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici