Raportul MCV 2021. Ministrul Justiţiei: Suntem pe drumul cel bun/ Cîţu: CE apreciază că s-au înregistrat progrese la toate recomandările rămase din MCV

  • Ministrul Justiţiei s-a declarat mulţumit de raportul MCV din 2021 care remarcă „remedierea regreselor din 2017-2019” din justiţie
  • România este „pe drumul cel bun”, a spus Stelian Ioan, după ce Comisia Europeană a anunţat că monitorizarea justiţiei din România continuă.
  • La rândul său, premierul Florin Cîţu consideră că „raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România.”
  • Premierul Cîţu se angajase ca mecanismul de cooperare şi verificare impus României să fie ridicat până la sfârşitul anului, printre beneficii fiind intrarea României în Schengen.
  • Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) a fost instituit în 2007 pentru România şi Bulgaria
180 afișări
Imaginea articolului Raportul MCV 2021. Ministrul Justiţiei: Suntem pe drumul cel bun/ Cîţu: CE apreciază că s-au înregistrat progrese la toate recomandările rămase din MCV

Ministrul Justiţiei, după publicarea raportului MCV: Suntem pe drumul cel bun/ Cîţu: CE apreciază că s-au înregistrat progrese la toate recomandările rămase din MCV

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat marţi seara, după publicarea raportului MCV privind România, că România este „pe drumul cel bun” şi că este „încurajată să meargă mai departe”.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că unul dintre obiectivele lui este acela ca MCV să fie ridicat cât mai curând.

„Suntem încurajaţi să mergem pe această linie în continuare. Avem ca obiectiv ideea de a ridica cât mai curând MCV, este important să păstrăm această linie aşa cum spune Comisia Europeană”, a spus Stelian Ion.

Acesta susţine că, în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern şi că raportul nu face referiri la necesitatea impunerii unor garanţii suplimentare odată cu desfiinţarea SIIJ.

„Deja instanţele noastre judecătoreşti au început să dea anumite soluţii, mă refer la o decizie dată de Curtea de Apel din Piteşti, potrivit cărora înfiinţarea SIIJ nu se justifică şi chestiunile acestea implică foarte multe complicaţii pe viitor. Nu putem aştepta de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să ne rezolve problemele interne, ne-a lăsat toată libertatea să facem toate aceste lucruri. De asemenea, nu putem aştepta doar de la justiţie să fie rezolvate aceste probleme, ca atare este foarte important ca noi politicienii să găsim soluţia pentru desfiinţarea grabnică a acestei secţii”, a mai declarat ministrul.

Acesta consideră că proiectul Guvernului este cel corect şi a anunţat că va încerca să îi convingă pe parlamentari să meargă pe această soluţie: „Este foarte important să reuşim să desfiinţăm această secţie care inclusiv în cazul în cadrul acestui raport a fost criticată”.

„Întotdeauna Comisia a fost foarte atentă la chestiunile legate de lupta împotriva corupţiei şi aici chestiunea existenţei SIIJ şi a faptului că o parte a luptei împotriva corupţiei este cumva afectată de existenţa SIIJ - este o chestiune care merită toată atenţia, de aceea voi susţine întotdeauna faptul că o viitoare propunere legislativă de desfiinţare a SIIJ trebuie să aibă în vedere reîntregirea competenţei DNA cu această componentă a corupţiei în zona de justiţie”, a mai spus Stelian Ion.

Referitor la legile Justiţiei, atent monitorizate şi analizate de către Comisia Europeană, Comisia consideră că modificările făcute în 2018 au reprezentat un regres.

De asemenea, potrivit ministrului, Comisia a apreciat impulsul dat pe procedura legislativă: „Există aşteptări din partea Comisiei ca această procedură să fie finalizată. Nu există un termen impus în vreun fel, dimpotrivă, întotdeauna Comisia Europeană a apreciat procedurile parlamentare transparente, deschise şi asta se va întâmpla şi în continuare. Până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare anticipez că vor fi finalizate (proiectele de lege)”.

În plus, conform acestuia, Codul Penal este la Ministerul Justiţiei, finalizat, aflat în discuţii la nivelul coaliţiei.

Ministrul a anunţat că zilele următoare va fi analizat atent acest raport, „analiză la care ne vom raporta foarte atent pentru că depinde doar de noi dacă şi când vom reuşi să convingem partenerii europeni să ridicăm acest mecanism. Suntem pe drumul cel bun, îmi doresc o grăbire a acestui proces şi voi face toate demersurile în acest sens în următoarea perioadă”.

 

Cîţu: CE apreciază că s-au înregistrat progrese la toate recomandările rămase din MCV

Premierul Florin Cîţu susţine că în raportul MCV privind România Comisia Europeană apreciază că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările rămase din cadrul mecanismului.

„Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiţie independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăţi democratice. Legile şi instituţiile trebuie să garanteze eficienţa actului de justiţie pentru cetăţeni şi independenţa sistemului judiciar”, a scris marţi pe Facebook premierul.

Florin Cîţu susţine că, în perioada următoare, trebuie corectate „greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD”: „Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme”.

 

Raport 2021. România rămâne cu MCV. Comisia Europeană menţine monitorizarea sistemului de justiţie

Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei. CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

Potrivit unui comunicat al CE, raportul adoptat marţi face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în acest an s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
stelian ion,
mcv,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici