Rareş Bogdan: "De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic". Dacian Cioloş spune că "românii contribuie la PIB-ul altor state membre şi nu au aceleaşi drepturi şi libertăţi de circulaţie"

  • Un europarlamentar german naţionalist de extrema dreaptă a declarat că România şi Bulgaria sunt "Vestul Sălbatic al Europei şi că nu au ce căuta în Uniunea Europeană şi Spaţiul Schengen".
  • Europarlamentarul USR Vlad Botoş i-a răspuns în mod dur eurodeputatului german Guido Reil care a comparat România cu Vestul Sălbatic.
  • Dacian Cioloş: "Românii contribuie la PIB-ul altor state membre şi totuşi nu au aceleaşi drepturi şi aceleaşi libertăţi de circulaţie pe care o au cetăţenii ţărilor respective".
  • Europarlamentar olandez: "Mi-e ruşine cu Guvernul olandez".
  • Rareş Bogdan: "De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic".
35588 afișări
Imaginea articolului Rareş Bogdan: "De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic". Dacian Cioloş spune că "românii contribuie la PIB-ul altor state membre şi nu au aceleaşi drepturi şi libertăţi de circulaţie"

Facebook, Dacian Ciolos/ Rares Bogdan

Un europarlamentar german naţionalist de extrema dreaptă a declarat că România şi Bulgaria sunt "Vestul Sălbatic al Europei" şi că nu au ce căuta în Uniunea Europeană şi Spaţiul Schengen

"În timpul dezbaterii din Parlamentul European din 5 octombrie, privind aderarea României la Spaţiul Schengen, doi europarlamentari din Germania, membri a unui partid care de cele mai multe ori au un discurs extremist, au atacat românii şi România într-un mod abject", a scris europarlamentarul USR Vlad Botoş pe Facebook. 

Guido Reil,  Membru al Parlamentului European din 2019 ce reprezintă partidul naţionalist german de extrema dreaptă, Alternativă pentru Germania, în grupul europarlamentar Identitate şi Democraţie, a comparat "România cu Vestul Sălbatic".

Preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german Guido Reil. pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a fi sancţionat. 

El spune că "românii încasează ajutoare sociale şi alocaţii pentru copii şi lucrează în sectoare prost plătite precum industria cărnii, contribuind la vânzarea unor produse sub preţul de producţie, de altfel nimic pozitiv.Am călătorit de multe ori în România,în ultimul an, trecând prin Ucraina, şi aş vrea să fiu politicos când spun că România este Vestul Sălbatic al Europei. Prin urmare, întrebarea este: Cum este posibil aşa ceva? Cum se poate ca o ţară cu o infrastructură atât de proastă, cu un nivel atât de înalt al infracţionalităţii şi al corupţiei, să fie membru al Uniunii Europene? S-a uitat cineva sau a verificat cineva înainte de asta? Se pare că nu!

NU AVEM NEVOIE DE ROMÂNIA ŞI BULGARIA ÎN SPAŢIUL SCHENGEN ŞI NICI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ!", a încheiat furios discursul europarlamentarul extremist. 

Şi eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a făcut o critică mai dură: "mai degrabă decât să ne extindem cu trei state corupte (referindu-se la România, Bulgaria, Croaţia), mai bine am regândi spaţiul Schengen.  Avem nevoie de două reforme mari: extinderea controalelor în spaţiul Schengen, iar criza de coronavirus ne-a arătat că se poate, şi de întărirea protecţiei a frontierei externe a Uniunii Europene, pentru că ce planificaţi nu este deloc o facilitare, ci căi  de intrare în masă a emigranţilor din Orient şi Africa".

Europarlamentarul USR Vlad Botoş i-a răspuns în mod dur eurodeputatului german Guido Reil care a comparat "România cu Vestul Sălbatic"

El i-a replicat acestuia în germană: "Este o neruşinare. Aţi jignit poporul român cu aceste cuvinte. Este inadmisibil ce aţi spus despre poporul român. Este o neruşinare, iar eu aşa ceva nu pot vedea din partea unui german. Eu am crescut în cultura germană, dar în educaţia mea nu a existat o asemenea atitudine", a spus Vlad Botoş din tribuna Parlamentului European.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat în termeni duri statele europene care resping cererea României de aderare la Spaţiul Schengen de 11 ani. 

Rareş Bogdan: "De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic"

„De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări.

Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Am fost mult prea eleganţi şi tăcuţi până acum. Nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici.

„Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european. Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al II-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, şi astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al II-lea se numeşte Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat şi eurosistemul. Are două arme: minciuna şi politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat", a comentat furios europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan. 

Dacian Cioloş: "Românii contribuie la PIB-ul altor state membre şi totuşi nu au aceleaşi drepturi şi aceleaşi libertăţi de circulaţie pe care o au cetăţenii ţărilor respective"

Dacian Cioloş, europarlamentarul progresist  ce reprezintă partidul REPER în Grupul Europarlamentar Renew Europe, i-a dat şi el replica europarlamentarului extremist. 

”Aş vrea să-i spun domnului Reil, care văd că nici nu mai e în sală, că dacă România nu şi-ar fi făcut treaba la frontiera UE, ar fi văzut dânsul ce înseamnă <Far West-ul> cu adevărat. Pentru că iată, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România este încă în afara Spaţiului Schengen. Românii contribuie la PIB-ul altor state membre şi totuşi nu au aceleaşi drepturi şi aceleaşi libertăţi de circulaţie pe care o au cetăţenii ţărilor respective. Este profund regretabil şi inacceptabil că din motive politice şi datorită unor jocuri politice interne în câteva state membre cetăţenii români şi mediul de afaceri sunt privaţi de un drept conferit de tratatele Uniunii Europene. (…) Orice amânare a aderării României la Schengen este o mână de ajutor pentru care o daţi partidelor extremiste şi antieuropene din România”, a declarat Cioloş.

Pe 4 octombrie,  Dacian Cioloş a învinovăţit PSD, PNL şi UDMR pentru că România a ratat de 15 ani să adere la Spaţiul Schengen.

"La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, suntem încă în afara Spaţiului Schengen. Nu putem circula liber peste tot în Europa pentru că, de-a lungul anilor, am avut lideri politici care nu au înţeles sau nu au vrut să înţeleagă regulile jocului. Regulile erau simple: să punem ordine în justiţie, să luptăm pe bune împotriva corupţiei, a traficului de bunuri şi de persoane, să fim credibili în aceste demersuri.
Rând pe rând, guvernele din care au făcut parte PSD, PNL şi UDMR au ratat oportunităţi şi şanse enorme pentru România, nu au reuşit să închidă Mecanismul de Coperare şi Verificare (MCV) pe justiţie şi ne-au ţinut în afara Spaţiului Schengen, ignorând interesele economice ale statului român, ale economiei româneşti şi ale cetăţenilor acestei ţări.

Justiţia a supravieţuit acţiunilor PSD şi PNL din marţea neagră în 2013, precum şi încercărilor disperate ale regimului Dragnea în 2017-2018 de a o controla, pentru că avem o societate capabilă să reacţioneze corect în apărarea democraţiei şi o parte dintre politicieni care nu se lasă aserviţi unui spirit populist şi nedemocratic.

A venit vremea să facem un pas în faţă şi să încercăm să reparăm o situaţie nefavorabilă printr-o asumare naţională. România trebuie să se angajeze că e capabilă să se autogestioneze şi să continue eforturile necesare construcţiei democratice. Nu avem nevoie să fim monitorizaţi şi traşi de mânecă, avem nevoie de responsabilitate politică internă şi înţelegerea mecanismelor democratice.
Mâine, în Parlamentul European, mă aştept la solidaritate din partea tuturor europarlamentarilor români în dezbaterea despre motivele pentru care ţara noastră este ţinută în afara Schengen de atâţia ani".

Europarlamentar olandez: "Mi-e ruşine cu Guvernul olandez"

Eurodeputata Sophia In 't Veld, membră a partidului Democraten 66 aflat la guvernare în Ţările de Jos, s-a declarat ruşinată că Guvernul de la Haga se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi a cerut premierului olandez, Mark Rutte, să sprijine extinderea zonei europene de liberă circulaţie. 

„Mi-e ruşine cu Guvernul olandez, pentru că acest guvern a fost printre principalele obstacole aici, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea drepturilor şi legilor nu e ceva opţional. Prin urmare, cer premierului Olandei să respecte legea şi să susţină aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Cred că în astfel de vremuri trebuie ca unitatea europeană să vină înaintea intereselor naţionale. Bulgaria şi România îşi au locul în spaţiul Schengen”, a spus Sophia In 't Veld, în plenul de la Strasbourg.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici