Război total cu "serviciile". PSD vrea ca premierul să nu mai ceară avize de securitate pentru miniştri/ Precizări din partea lui Şerban Nicolae după declaraţia lui Ştefănescu

CExN al PSD a decis, la ultima şedinţă, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dăncilă, să nu mai solicite avize de la serviciile de informaţii în ceea ce priveşte miniştrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

4874 afișări
Imaginea articolului Război total cu "serviciile". PSD vrea ca premierul să nu mai ceară avize de securitate pentru miniştri/ Precizări din partea lui Şerban Nicolae după declaraţia lui Ştefănescu

Război total cu SRI. PSD vrea ca premierul să nu mai ceară avize de la servicii de informaţii pentru miniştri. Ştefănescu: Dacă premierul sau miniştrii simt presiuni, urgent convocăm CEx şi facem public totul

„În ultimii ani am simţit că se întâmplă lucruri bizare, în sensul că cei care câştigă alegeri şi doresc să-şi promoveze colegii, cu cât sunt mai vocali împotriva statului paralel, cu atât primesc avize negative şi fără explicaţii şi nu se spune care sunt problemele pentru că sunt secrete de stat. Ne-am cam săturat”, a argumentat Codrin Ştefănescu decizia CExN al PSD.

El a spus că avizele respective date de serviciile de informaţii nici nu-şi au rostul, având în vedere că miniştrii şi premierul răspund oricum politic în faţa electoratului.

„Să lăsăm avizele pentru că noi răspundem politic pentru ceea ce fac miniştrii noştri. În ultimii ani au fost grozăvii, au fost protocoale pe lângă lege, abuzuri, încălcări ale legii”, a subliniat Ştefănescu.

Întrebat de la ce aspecte au plecat discuţiile care au dus la această decizie, Codrin Ştefănescu a răspuns: „Discuţiile au pornit de la noi toţi. Aceleaşi vorbe le-a spus şi Olguţa Vasilescu, şi eu, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Marian Oprişan, Liviu Dragnea a întrebat-o pe Viorica Dăncilă şi noi i-am atras atenţia că va fi presată, interceptată, ai grijă, fii cu noi. Am stabilit ca, dacă premierul sau miniştrii simt presiuni, urgent convocăm CEx şi facem public totul”.

Nicolae: Dăncilă nu va folosi avizele serviciilor de informaţii pentru a refuza numiri în Guvern

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a precizat, joi, că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu va folosi avizele eventual negative ale serviciilor de informaţii ca justificare pentru a refuza numiri în Guvern.

„Eu am spus legat de secretarii de stat - pentru că ei erau în mâna primului ministru şi a Guvernului ca numire, secretarii de stat, subsecretarii de stat, şefii de agenţii şi aşa mai departe. Şi acolo puteau apărea asemenea chestiuni. Cum să-mi spună mie, senator, cineva <<Domn’e, nu puteţi să-l puneţi pe ăla ministru pentru că uite serviciul cutare de informaţii spune că ar fi ceva în neregulă?>>”, a spus Şerban Nicolae la Antena 3.

El a arătat că în niciun caz premierul desemnat Viorica Dăncilă nu va folosi un asemenea motiv, respectiv o asemenea justificare pentru a refuza o numire.

„Procedura e nelegală, nu ai cum să faci aşa ceva instituţional – dacă ai suspiciuni de săvârşire a unor fapte penale te adresezi procurorului, dacă există vulnerabilităţi în legătură cu siguranţa naţională, informezi cu date certe în aşa fel încât să nu ne trezim, după, cu un instrument de şantaj”, a adăugat Şerban Nicolae.

El a arătat că e posibil ca acest sistem să fi existat în timpul mandatelor de şef al statului exercitate de Traian Băsescu.

"E foarte posibil ca pe vremea lui Băsescu acest sistem să fi fost instituţionalizat în aşa fel încât Băsescu să poată să uzeze discreţionar de asemenea informaţii şi să spună <<Ăla da, ăla nu>>”, a adăugat Şerban Nicolae.

CExN al PSD a decis, la ultima şedinţă, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dăncilă, să nu mai solicite avize de la serviciile de informaţii în ceea ce priveşte miniştrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Citeşte şi: ŞTIRILE MEDIAFAX

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici