Reacţia preşedintelui după deciziile luate de Guvern: „Voi cere Parlamentului o sesiune extraordinară” / Ce a spus despre moţiunea de cenzură

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă la ora 18:00.

11482 afișări
Imaginea articolului Reacţia preşedintelui după deciziile luate de Guvern: „Voi cere Parlamentului o sesiune extraordinară” / Ce a spus despre moţiunea de cenzură

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este absolut democratică şi normală, fiind ”calea corectă” de alegere a edililor. El a mai spus că sprijină ”total” demersul Executivului.

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică şi normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a primarilor. Îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că, după ce documentul Guvernului va fi trimis la Parlament, ”imediat” va cere sesiune extraordinară.

Totodată, şeful statului a apreciat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu contravine normelor Consiliului Europei, pentru că dă mai multe opţiuni alegătorului.

”Nu e în sensul restrângerii unor drepturi, dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi. Am verificat cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială, nu contravine niciunei norme. Deciziile CCR s-a dat pe alte speţe, nu suntem în niciuna din ipotezele acelor decizii”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, preşedintele a spus că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui de Clonsiliu Judeţean din rândul consilierilor judeţeni.

"Este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui de Clonsiliul Judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă", a declarat Klaus Iohannis.

Reacţia vine în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.


Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre deciziile luate astăzi de Guvernul Orban. Guvernul a decis să îşi asume răspundere pe alegerea primarilor în două tururi. De asemenea, alocaţiile se vor dubla de la 1 august. 
 
Preşedintele a vorbit şi despre posibilitatea iniţierii de către PSD a unei moţiuni de cenzură.
 
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis sunt pe Mediafax.ro:
 
-Guvernul a decis să îşi asumea răspunderea pe două tururi. E o alegere potrivită pe care a făcut-o guvernul. E calea corectă pentru alegerea unui primar. Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte puţin timp documentul va fi trimis la Parlament, iar eu voi cere Parlamentului o sesiune extraordinară. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este o soluţie bună. Modificarea dă mai multe opţiuni alegătorilor.
 
-Cu moţiunea, sunt destul de sceptic.
 
-Mi s-ar părea destul de ciudat ca această moţiune să fie votată de PNL. Doar nu e PSD să îşi dea jos propriul Guvern.
 
 
-
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici