Reacţia unui deputat PSD, după apelul lui Orban către românii din Italia: Cinism absolut. E dreptul oricărui român să vină acasă

Deputatul PSD Mirela Furtună a lansat acuze grave la adresa premierului interimar Ludovic Orban, după ce aceasta le-a recomandat românilor din Italia să nu revină în ţară dacă nu e absolut necesar. „Un cinism absolut (...). E dreptul oricărui român să vină acasă”, a spus social-democratul.

2528 afișări
Imaginea articolului Reacţia unui deputat PSD, după apelul lui Orban către românii din Italia: Cinism absolut. E dreptul oricărui român să vină acasă

Sursa: Profimedia Images

Mirela Furtună, deputat PSD, a transmis, marţi, un comunicat de presă prin care arată că apelul lui Ludovic Orban către românii din Italia, de a nu veni în ţară dacă nu este absolut necesar, reprezintă „cea mai mare bătaie de joc a guvernului Iohannis-Orban faţă de românii din afară”, „un cinism absolut”.

„Trebuie să recunosc că m-am înşelat amarnic, actualii guvernanţi îşi bat joc public de concetăţenii noştri din afara ţării şi nimeni nu spune nimic. Pe fondul răspândirii virusului din China în Italia, ţara cu cei mai mulţi români aflaţi în afara graniţelor, domnul prim-ministru Ludovic Orban le-a transmis compatrioţilor noştri următoarele: <Să nu mai vină în România decât în situaţii absolut necesare sau urgente pentru a preveni răspândirea coronavirusului în ţară>. Această declaraţie este de un cinism absolut şi reprezintă cea mai mare bătaie de joc a guvernului Iohannis-Orban faţă de românii din afară”, spune deputatul PSD.

Furtună consideră declaraţia lui Orban ca fiind neconstituţională, mai ales că Guvernul are obligaţia să ia măsuri pentru cetăţenii români.

„Declaraţia domnului Orban este şi profund neconstituţională, dar ştim deja că domnul prim-ministru foloseşte Constituţia României doar pe post de suport de pahar. Îi reamintesc, totuşi, că art.34 din Constituţia României are următorul cuprins: <(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice>. (...) Este obligaţia statului şi a dumneavoastră ca şef al Guvernului să luaţi măsuri pentru ocrotirea sănătăţii cetăţenilor români. Nu aveţi dreptul să le cereţi românilor să rămână în Italia, doar pentru că dumneavoastră sunteţi incapabil să gestionaţi treburile ţării, cred că ar fi util să lăsaţi locul de la Palatul Victoria unui om politic mai responsabil, sunt convinsă că există asemenea persoane şi în PNL”, mai spune deputatul Mirela Furtună.

Aceasta îi atrage atenţia premierului că e dreptul oricărui român să vină acasă, pentru că e ţara lui” şi adaugă faptul că
prim-ministrul Republicii Moldova a chemat moldovenii acasă şi a declarat că autorităţile naţionale sunt pregătite să combată epidemia de coronavirus.

„Cum este posibil ca Republica Moldova să fie pregătită şi să-şi aştepte compatrioţii cu braţele deschise, iar prim-ministrul liberal Orban cel neconstituţional să alunge cetăţenii români? Domnule Orban, plecaţi acasă şi nu vă mai bateţi joc de diaspora”, a mai afirmat deputatul PSD.

Premierul Ludovic Orban a făcut, luni seara, un apel la românii care se află în Italia să revină în ţară numai dacă este absolut necesar. „Dacă pot să nu se deplaseze spre ţară, e un act de responsabilitate”, a spus premierul.

Premierul a spus că în localităţile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt peste aproape 200.000.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici