Reacţii la decizia CCR privind alegerile locale. PSD: O decizie normala. UDMR: Este o decizie firească. Tăriceanu: Decizia CCR nu favorizează pe nimeni. Gorghiu: CCR judecă pe fond alegerile într-un singur tur. Decizia CCR va fi o uşurare

Deputatul PSD Florin Iordache consideră decizia CCR privind alegerile locale drept una normală, susţinând că este mai puţin important dacă actuala lege avantajează un partid sau altul în condiţiile în care "nu ne putem permite să bulversăm o ţară întreagă cu două zile înainte de a începe campania".

833 afișări
Imaginea articolului Reacţii la decizia CCR privind alegerile locale. PSD: O decizie normala. UDMR: Este o decizie firească. Tăriceanu: Decizia CCR nu favorizează pe nimeni. Gorghiu: CCR judecă pe fond alegerile într-un singur tur. Decizia CCR va fi o uşurare

Reacţii la decizia CCR privind alegerile locale. PSD: O decizie normala. UDMR: Este o decizie firească (Imagine Catalina Filip / Mediafax Foto)

Iordache,PSD: O decizie normală a CCR.Liberalii şi-au dorit foarte tare să bulverseze aceste alegeri

"O decizie normală. Vrem să vedem şi motivarea. Nu puteam modifica acum - poimâine începe campania electorală. Decizia Curţii este o decizie în concordanţă cu Constituţia. Liberalii şi-au dorit foarte tare să bulverseze aceste alegeri", a declarat deputatul PSD Florin Iordache, chestor al Camerei Deputaţilor.

El a mai spus că Parlamentul poate modifica legislaţia electorală doar pentru următoarele alegeri.

"Nu-mi dau seama cum colegii liberali au crezut că o lege pe care ei au votat-o, au văzut că nu le mai convine... Era un atac la democraţie", a adăugat Iordache.

"Este avantajată democraţia. Aici nu discutăm despre avantaje pentru un partid sau altul, discutăm de nişte principii democratice, principii constituţionale. Chiar dacă ar fi avantajat sau dezavantajat un partid politic, nu ne putem permite să bulversăm o ţară întreagă cu două zile înainte de a începe campania electorală", a concluzionat Iordache.

Liderul grupului UDMR:Decizia CCR este una firească, nu au existat elemente de neconstituţionalitate

Tanczos Barna, liderul grupului UDMR de la Senat, a declarat mierucuri că decizia CCR este "firească" şi că din punctul de vedere al partidului său nu au existat elemente de neconstituţionalitate.

"Din punctul nostru de vedere, al UDMR, este o decizie firească, normală. Din punctul nostru de veere nu a existat niciun element de neconstituţionalitate. Pe de altă parte era absolut imposibil ca în momentul de faţă să reluăm toate procedurile de organizare a alegerilor, suntem în plină campanie electorală la algerile locale. Din punctul nostru de vedere, dacă această decizie se confirmă şi printr-un document oficial, este o decizie firească", a spus liderul UDMR.

Judecătorii CCR au respins miercuri în unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur. ''Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine'', a accentuat el.

Tăriceanu: Decizia CCR nu favorizează pe nimeni, sistemul de vot nu ţine de constituţionalitate

Decizia Curţii Consituţionale de a menţine alegerile locale într-un singur tur nu favorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se foloseşte la alegeri nu ţine de constituţionalitate, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăricenau.\

"Decizia de astăzi a Curţii trebuie pusă într-un alt registru, ea nu favorizeză pe nimeni şi nu favoriează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ţine de constituţionalitate, ci este un element de decizie politică care revine partidelor şi în final Parlamentului prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne să hotărască factorul politic în continuare", a spus Tăriceanu la Senat.

Totuşi, preşedintele Senatului a admis că pentru partidele mari sut favorizante varianta alegerilor într-un singur tur şi că ALDE, partidul pe care îl conduce, şi-ar fi dorit alegeri în două tururi, însă a amintit că varianta actuală a legii referitoare la alegeri a fost adoptată prin consens între PSD şi PNL cu un an în urmă, atunci fiind ambele favorizate de sistemul cu un singur tur.

"Între timp PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie şi consideră că sistemul defavorizaează şi de aceea a pledat pentru modificarea sistemului actual de vot într-un singur tur şi revenirea la două tururi de scrutin, o poziţie care aş spune că este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNl le face de o bună bucată de vreme şi care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului", a subliniat el.

De asemenea, Tăriceanu a arătat că nu este oportună dezbaterea referitoare la legi electorale cu o lună înainte de alegeri şi că acest lucru va cădea în sarcina viitorului Parlament.

Gorghiu: CCR judecă pe fond alegerile într-un singur tur. Decizia CCR va fi o uşurare

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că CCR va judeca pe fond constituţionalitatea alegerilor într-un singur tur, săptămâna viitoare, într-un alt dosar al jurnalistului Liviu Avram, afirmând că CCR are obligaţia de a da un verdict pe fond înainte de data alegerilor.

"A fost neîntemeiat doar capătul de cerere referitor la numărul de semnături şi în mod cert numărul de semnături va fi în continuare o condiţie de depunere a candidaturilor. În ceea ce priveşte al doilea aspect, explicat insuficient aş spune eu, astăzi, către opinia opinia publică, vorbim despre cele două tururi de alegeri, excepţia neconstituţionalităţii organizării alegerilor într-un singur tur, iar în privinţa acestui aspect Curtea a spus un singur lucru: nu că avem sau vom avea două tururi sau un tur de scrutin, ci a spus că este inadmisibilă pe procedură, adică nu au judecat pe fond dacă este corect sau nu să se organizeze într-un tur sau în două. Va fi un dosar, din câte înţeleg eu din surse jurnalistice, chiar săptămâna viitoare, pentru că jurnalistul de la Adevărul (Liviu Avram-n.r.) a avut două dosare — unul la Tribunal, unul la Curtea de Apel", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că CCR are obligaţia să se pronunţe pe fond cu privire la un tur sau două de alegeri pentru că din '92 până în 2012, în România, alegerile s-au organizat în două tururi de scrutin.

"Eu cred că săptămâna viitoare CCR are obligaţia să se pronunţe pe fond cu privire la un tur sau două de alegeri (...) pentru că din '92 până în 2012, în România, alegerile s-au organizat în două tururi de scrutin. Adică, cam toată istoria democratică a României electoratul a putut să-şi manifeste opţiunea legitimând alesul local, inclusiv în al doilea tur de scrutin, inclusiv cei care au redactat Constituţia la momentul redactării ei au discutat în paralel şi prima lege electorală care reglementa aspecte din administraţia locală şi tot aşa au prevăzut nevoia de a avea două tururi pentru a respecta un principiu democratic, majoritatea decide cine este alesul în comunitate. Deci, sper ca săptămâna viitoare să avem o decizie în sensul organizării celui de-al doilea tur de scrutin", a susţinut copreşedintele PNL.

PNL va respecta decizia CCR indiferent care va fi aceasta, afirmând că ar fi “o uşurare” să se cunoască decizia Curţii înainte de alegerile din 5 iunie pentru a nu plana suspiciuni de neconstituţionalitatea asupra alegerilor locale.

"Oricum ar fi şi orice decizie va lua CCR săptămâna viitoare, vă mărturisesc că nu am niciun fel de dorinţă de a contesta această decizie. Vom respecta ca un partid care ţine la deciziile CCR. Vom respecta acea decizie, însă ar fi o uşurare să vedem care va fi această decizie înainte de alegerile din 5 iunie şi, evident, că ar fi un lucru benefic pentru România să putem şti că avem un tur sau două în iunie, astfel încât să nu planeze asupra alegerilor şi asupra mandatelor câştigate de primari anumite aspecte legate de neconstituţionalitatea lor, astfel încât ele să fie contestate ulterior", mai spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a susţinut că administraţia este instabilă în condiţiile în care, pentru a fi aleşi, primarii au nevoie de “o mână de voturi”, iar pentru a fi demişi au nevoie de o majoritate.

Cât priveşte recomandarea Comisiei de a Veneţia de a nu schimba legislaţia electorală cu un an înainte de alegeri, Gorghiu a afirmat că revenirea la alegerile în două tururi nu schimbă regulile electorale, adăugând că “potenţează drepturile cetăţenilor”.

"Va începe campania electorală, dar vă spun că nu se schimbă regulile electorale şi nu este o interdicţie a Comisiei de la Veneţia, este o recomandare. (…) Nu sunt afectate drepturile cetăţenilor, ba dimpotrivă sunt potenţate aceste drepturi şi nici drepturile competitorilor electorali. Nu vorbim de niciun fel de îngrădire pe care unii sau alţii ar vehicula-o în spaţiul public", a spus copreşedintele PNL. 

Gorghiu a mai spus că organizarea unui al doilea tur de scrutin nu este costistitore şi chiar dacă ar fi cheltuirea unei sume de bani pentru democraţie este legitimă pentru.

Alina Gorghiu a reafirmat că alegerile într-un singur tur de scrutin ar avantaja partidele mari, PNL şi PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici