Reacţii după demiterea peste noapte a anticomunistului Octav Bjoza. Orban nu se pronunţă asupra deciziei premierului Cîţu

  • Premierul Florin Cîţu l-a demis din funcţia subsecretar de stat pe preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza.
  • Cîţu şi-a explicat decizia considerând „un gest periculos” faptul că Octav Bjoza s-a împotrivit modificărilor aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, obiectînd faţă de faptul că, la sugestia a trei deputaţi ai minorităţilor naţionale, în frunte cu Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost ”etichetaţi” de Securitate drept legionari.
  • Ludovic Orban: „Eu sunt un om care are un respect profund pentru lupta anticomunistă”.
  • Potrivit istoricului Marius Oprea, Securitatea a eliminat mulţi anticomunişti etichetându-i ca legionari, şi de aici şi confuzia premierului pe care-l acuză că dă dreptate practic foştilor torţionari
  • Un deputat liberal s-a delimitat de decizia premierului Cîţu, spunând că decizia s-a luat în spatele cortinei şi i-a fost înmânată „în plic” prim-ministrului.
727 afișări
Imaginea articolului Reacţii după demiterea peste noapte a anticomunistului Octav Bjoza. Orban nu se pronunţă asupra deciziei premierului Cîţu

Reacţii după demiterea peste noapte a anticomunistului Octav Bjoza. Orban nu se pronunţă asupra deciziei premierului Cîţu

„Nu am avut o discuţie cu dl. premier. Dl. premier a fost plecat ieri (marţi - n.r.)”, spune Ludovic Orban, întrebat despre demiterea lui Octav Bjoza.

El a refuzat să se pronunţe asupra deciziei premierului Florin Cîţu.

„În ceea ce mă priveşte pe mine, guvernul pe care l-am condus a acordat statut de utilitate publică AFDPR. Eu sunt un om care are un respect profund pentru lupta anticomunistă”, conchide liderul PNL.

Demiterea lui Octav Bjoza din Guvern

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcţia subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

„A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos”, a fost explicaţia premierului Florin Cîţu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza.

Potrivit istoricului Marius Oprea, Octav Bjoza s-a împotrivit din răsputeri modificărilor aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, obiectînd faţă de faptul că, la sugestia a trei deputaţi ai minorităţilor naţionale, în frunte cu Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost ”etichetaţi” de Securitate drept legionari.

„Decretul de demitere, semnat de Florin Cîţu, dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii, ale căror anchete au fost cauţionate de modificările aduse legii”, acuză Marius Oprea

Deputatul PNL Florin Roman s-a delimitat de decizia premierului liberal. Octavian Bjoza este unul dintre ultimii eroi în viaţă ai neamului românesc, iar cei care au luat decizia demiterii sale sunt, ca de obicei, în spatele cortinei, a acuzat deputatul PNL: „Ei iau decizii politice şi le înmânează, în plic, premierului”.

CITEŞTE ŞI Reacţia AUR, după demiterea lui Octav Bjoza: Eroii nu pot fi eliminaţi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici