Refuzul Olguţei Vasilescu la Dezvoltare, după ce a mai fost propusă şi la Transporturi. Un fost avocat al Poporului: Ca să nu poată fi refuzată, trebuie propusă a doua oară

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că Olguţa Vasilescu trebuie să fie propusă a doua oară la unul dintre cele două portofolii, Dezvoltare sau Transporturi, pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai poată refuza nominalizarea.

2224 afișări
Imaginea articolului Refuzul Olguţei Vasilescu la Dezvoltare, după ce a mai fost propusă şi la Transporturi. Un fost avocat al Poporului: Ca să nu poată fi refuzată, trebuie propusă a doua oară

Refuzul Olguţei Vasilescu la Dezvoltare, după ce a mai fost propusă şi la Transporturi. Un fost avocat al Poporului: Ca să nu poată fi refuzată, trebuie propusă a doua oară

„Nu, din punct de vedere constituţional (nu este - n.r.) pentru că legea nu prevede aşa, numai Constituţia. Decizia 98, de acum câţiva ani a CCR, cu privire la refuzul pentru a doua oară este puţin cam ambiguă. Dar, după părerea mea, din decizie rezultă că preşedintele nu poate refuza decât o singură dată o persoană, nu şi a doua persoană, la acelaşi minister. Ca urmare, există la ministerul Transporturilor, un domn care, mi se pare că, este senator (Mircea Drăghici - n.r.) şi a fost pus acolo.

A fost propusă doamna Olguţa Vasilescu la Transporturi pe care a refuzat-o. Aceeaşi persoană nu ar mai fi putut fi refuzată dacă era din nou pusă ( la Transporturi - n.r.). Acum este prospăt, este nou, şi de aia a refuzat. Rezultă oarecum din decizia asta. Dincolo, la Dezvoltare este prima dată propusă doamna (Lia Olguţa Vasilescu n.r.) şi atunci s-a putut face refuzul. Şi a doua oară trebuie să fie propusă (la ministerul Transporturilor - n.r.) tot doamna Vasilescu ca să nu poată fi refuzată. Problema este că şi decizia CCR este puţin cam ambiguă. (...) Mircea Drăghici este prima dată propus şi l-a refuzat” a declarat Gheorghe Iancu, vineri pentru MEDIAFAX, fiind întrebat cum vede refuzul preşedintelui Iohannis cu privire la numirile în Guvern.

Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, şi anume, Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu.

Administraţia Prezidenţială anunţă, joi, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Totodată, şeful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Şova.

Cele două ministere funcţionează cu miniştri demisionari de o lună. Premierul a anunţat, în urmă cu două zile, că preşedintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguţa Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) şi Mihai Drăghici (la Transporturi).

Olguţa Vasilescu a fost propusă iniţial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă preşedintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

O decizie a Curţii Constituţionale din 19 decembrie arată că şeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici