Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi modificat după votul în cazul Ponta

Regulamentul Camerei Deputaţilor urmează să fie modificat pentru a reglementa ce se întâmplă în situaţia în care Camera respinge o solicitare a procurorului de începerea urmăririi penale, cum s-a întâmplat în cazul premierului Victor Ponta, a anunţat, miercuri, secretarul Camerei, Nicolae Mircovici.

1447 afișări
Imaginea articolului Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi modificat după votul în cazul Ponta

Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi modificat după votul în cazul Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

El a precizat că, la şedinţa Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a fost decis ca, în termen de o săptămână, comisia de regulament să prezinte propuneri de modificare a regulamentului în acest sens.

"Nu există în Regulamentul Camerei Deputaţilor o prevedere expresă, există doar prevederea generală. Practic, trebuia să existe şi o precizare în legătură cu ce se întâmplă în cazul în care cererea procurorului general nu îndeplineşte condiţiile pentru ca deputaţii din Comisia juridică să îşi dea avizul, să existe un raport favorabil şi poate să existe situaţia care a fost ieri pentru raport nefavorabil", a afirmat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

El a adăugat că Biroul Permanent a hotărât ca solicitarea de completare, primit[ din partea PSD, să fie trimis[ la Comisia de regulament pentru o săptămână.

"Este o situaţie sensibilă care poate genera discuţii. Liberalii au zis că studiază varianta de a ataca la CCR modul în care s-a supus la vot raportul Comisiei juridice şi nu cererea procurorului general şi, pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, urmează ca Regulamentul Camerei Deputaţilor să fie completat cu o astfel de prevedere: ce se întâmplă în situaţia în care una este cererea procurorului, ea nu întruneşte numărul de voturi în Comisia juridică şi cum anume se procedează pe etape până la capăt pentru a nu fi discuţii, mai ales atunci când e vorba de persoane care în mod evident au o explozie în opinia publică şi e firesc să fie aşa", a spus Mircovici.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Ponta să demisioneze, însă premierul a refuzat.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici