REPLICI dure în Parlament: Legea defăimării, retrimisă la comisie. Gorghiu: PNL va ataca la CCR procedura de vot. Este prima dată când o lege este revotată

Deputaţii au aprobat, miercuri, retrimiterea legii defăimării la comisie pentru trei săptămâni cu 154 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă”, nicio abţinere, 56 de deputaţi prezenţi refuzând să voteze.

5584 afișări
Imaginea articolului REPLICI dure în Parlament: Legea defăimării, retrimisă la comisie. Gorghiu: PNL va ataca la CCR procedura de vot. Este prima dată când o lege este revotată

Legea defăimării, retrimisă la comisie. Animozităţile şi acuzaţiile au continuat: "Încetaţi, dom'le! Aici nu este Consiliu Judeţean sau primărie, este Parlamentul României'' (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a solicitat, miercuri, în deschiderea şedinţei de vot final a Plenului Camerei Deputaţilor, retrimiterea la comisie pentru trei săptămâni a legii defăimării, solicitare criticată de deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

El a susţinut că solicitarea liderului PSD este ilegală şi a precizat că pe ordinea de zi nu poate fi decât un singur punct, solicitarea de aresatare formulată de DNA pentru deputatul Partidei Romilor, Nicolae Păun.

''Nu puteţi să acceptati retrimiterea la comisie a unui proiect de lege care a fost deja votat. În consecinţă, domnule preşedinte (Valeriu Zgonea, n.r.), dumneavoatră încălcaţi astăzi nu numai Regulamentul, ci şi Constituţia. Nu aveţi dreptul să faceţi acest exerciţiu ilegal'', a acuzat Eugen Nicolăescu.

Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a convocat liderii grupurilor parlamentare pentru a se pune de acord cu privire la prevederile Regulamentului.

În urma consultărilor cu liderii grupurilor parlamentare, Valeriu Zgonea a susţinut că solicitarea de retrimitere este regulamentară.

''Cererea de retrimitere este regulamentară. Nu avem nicio prevedere care să interzică. Dacă nimic nu interzice, permitem. Deschidem o altă cutie a Pandorei'', a explicat social-democratul, afirmând se aşteaptă modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor în perioada următoare.

În urma supunerii la vot a solicitării făcute de Florin Pâslaru, deputaţii au votat retrimiterea la comisie a Legii toleranţei cu 154 de voturi ''pentru'', 6 ''împotrivă'' şi nicio abţinere. 56 de deputaţi prezenţi au refuzat să voteze.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a contestat procedura de vot.

''La votul exprimat mai înainte nu mi-am exprimat votul în niciuna dintre manierele pe care dumneavoastră mi le-aţi cerut. Am fost prezent în sală. Cum mă treceţi? Unde apar? La asta va duce ce aţi făcut dumneavoatră, bătaie de joc la adresa Parlamentului'', a spus Calimente.

Liberalul Cezar Preda a conchis de la tribună că deputaţii ''s-au învârtit până au ajuns în acelaşi loc''.

''Ne-am învârtit până unde am ajuns în acelaşi loc. Toată această poveste a început pe o acuză făcută că din 315 prezenţi în sală, nu şi-au exprimat votul în toate ipostazele decât 285 şi de aici aţi acuzat că ce s-a întâmplat cu diferenţa de voturi care apar că erau în sală şi nu s-au exprimat. Şi acum apar. Este exact acelaşi lucru. (...) Prea multe şmecherii din astea. Încetaţi, dom'le! Aici nu este Consiliu Judeţean sau primărie, este Parlamentul României'', a declarat Cezar Preda.

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a solicitat, miercuri, în deschiderea şedinţei de vot final a Plenului Camerei Deputaţilor, retrimiterea la comisie pentru trei săptămâni a legii defăimării, solicitare criticată de deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

El a susţinut că solicitarea liderului PSD este ilegală şi a precizat că pe ordinea de zi nu poate fi decât un singur punct, solicitarea de aresatare formulată de DNA pentru deputatul Partidei Romilor, Nicolae Păun.

''Nu puteţi să acceptati retrimiterea la comisie a unui proiect de lege care a fost deja votat. În consecinţă, domnule preşedinte (Valeriu Zgonea, n.r.), dumneavoatră încălcaţi astăzi nu numai Regulamentul, ci şi Constituţia. Nu aveţi dreptul să faceţi acest exerciţiu ilegal'', a acuzat Eugen Nicolăescu.

PNL s-a întors în sală. Calimente către Zgonea: Mergem după regulamentul de la Craiova, din gară
 
Deputatul PNL, Mihăiţă Calimente, a avut o dispută cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în urma deciziei PNL ca deputaţii partidului să stea în sală la şedinţa de vot final, dar să nu voteze.

Mihăiţă Calimente i-a cerut preşedintelui Camerei să nu mai spună că în sală sunt deputaţi ''prezenţi, dar care nu doresc să îşi exercite votul''. În replică, Zgonea i-a spus că aşa prevede regulamentul Camerei Deputaţilor.

''Asta după regulamentul de la Craiova, din gară'', a replicat Calimente, care făcea trimitere la faptul că Valeriu Zgonea este din Craiova şi este lăcătuş-mecanic la bază.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis miercuri să reia votul pe un pachet de opt legi, după controversele iscate de acuzaţiile preşedinteleui PSD, Liviu Dragnea, privind sistemul electronic de vot.

Deputaţii PNL au decis să stea în sala de plen, dar nu şi-au exprimat votul pe nicio lege din acest pachet, după ce iniţial anunţaseră că vor părăsi sala.

Gorghiu: PNL va ataca la CCR procedura de vot din Cameră. Este prima dată când o lege este revotată

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, miercuri, că liberalii va contesta la CCR procedura în cazul celor 8 legi, printre care şi cea a defăimării, votate din nou miercuri de Camera Depuţilor, afirmând că este o premieră în istoria Parlamentului.

''Sunt în faţa unui spectacol între găştile de la PSD, pentru că mie nu îmi este clar care este problema. Cert este că este pentru prima dată, în Parlament, când o lege care a fost respinsă sau un set de legi care au fost respinse de Camera Deputaţilor au fost repuse votului la interval de o săptămână'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că deputaţii PNL nu au votat pentru a nu lua parte la această încălcare a legii şi a afirmat că PNL va contesta la CCR procedura de vot.

"'Ca să înţelegeţi miza care stă la baza încălcării Constitiţiei şi Regulamentului vă spun doar atât: legea defăimării. De fapt, domnul Dragnea pentru a-şi satisface un orgoliu personal şi pentru a-şi vedea legea devenită realitate sau reintrodusă în circuitiul legislativ, aşa cum s-a întâmplat, a călcat în picioare un sistem electoral de vot care funcţiona în mod corect şi pentru care conducerea Camerei a plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 500.000 de euro, şi-a călcat în picioare colegii şi un Regulament pe care l-a tot încălcat. Motiv pentru care am ales să nu fim parte la acestă încălcare a legii, am părăsit plenul, am refuzat să votăm sau să revotăm nişte legi care erau deja erau votate de Camera Deputaţilor şi vom contesta la CCR, pe motive extrinseci, toată această procedură, pentru că nu mi se pare normal ce se întâmplă'', a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai precizat că până săptămâna viitoare liberalii vor lucra la sesizarea către CCR pe procedură.

Ea a afirmat că nu înţelege de ce Liviu Dragnea are ''aşa o mare dorinţă în a-şi promova o lege controversată, pe care Camera Deputaţilor nu dorit-o, societatea românească a criticat-o, o lege care oricum va fi atacată de PNL la CCR, pe motive de încălcare flagrantă a Constituţiei, a dreptului la liberă exprimare''.

''De ce vrea în continuare să îşi lipească numele de legea defăimării, de cenzură, în general, chiar nu pot să înţeleg'', a conchis ea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici