REPORTAJ: Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-au bătut în "marile proiecte pentru Bucureşti"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-au întrecut joi seara, pe scena Tearului Excelsior, în a promite "mari proiecte" pentru bucureşteni, cu ocazia lansării candidaţilor PSD la alegerile din 11 decembrie.

2508 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-au bătut în "marile proiecte pentru Bucureşti"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-au bătut în "marile proiecte pentru Bucureşti" (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Într-o atmosferă de partid disciplinată, PSD şi-a lansat în prime-time candidaţii din Bucureşti la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Fiecare organizaţie de sector a trebuit să aducă un număr fix de oameni care să ocupe până la ultimul scaunele de spectatori ale Teatrului Excelsior.

Maestră de ceremonii a fost Gabriela Firea. "Este o deosebită onoare să mă aflu din nou la Teatrul Excelsior din Capitala noastră dragă", a încălzit primarul general atmosfera. Actul întâi jucat pe scena Teatrului Excelsior i-a aparţinut exclusiv Gabrielei Firea, care pentru un sfert de oră a jucat fostul rol de moderator de televiziune. A prezentat "marile proiecte", începute "la iniţiativa mea" în ultimele "patru luni şi jumătate", pentru fiecare proiect aducând pe scenă şi subiecţii beneficiari.

"La iniţiativa mea, Consiliul General a aprobat programul de modernizare a tuturor celor 19 spitale din Capitală, un proiect de 40 de milioane de euro. Îl invit să vină alături de mine pe domnul doctor Narcis Copcă, managerul spitalului Sfânta Maria pentru a vă spune pe scurt în ce constă acest proiect", a început Firea.

"Mă simt aici ca într-o familie şi sunt emoţionat. Doamnă primar general, stimaţi colegi, Bucureştiul a votat tinereţea, frumuseţea şi sănătatea. Vom avea, sunt convins, un Bucureşti mai tânăr, mai frumos şi mult mai sănătos". Doctorul a început cu un laudatio. Apoi a continuat analitic: "Medicii sunt tradiţional, au o profesie de partea dreaptă ca şi simpatie, dar din ce mi-au spus, 75% votează stânga. Pentru mine personal, semnalul medicilor îmi arată că vom avea un guvern categoric aşa cum ni-l dorim şi un Bucureşti extrem de ambiţios pentru că avem un interlocutor extraordinar".

În a doua secvenţă, Firea a spus: "Al doilea proiect extrem de important, promovat la iniţiativa mea, este dotarea şi modernizarea tuturor cabinetelor medicale şcolare şi a cabinetelor stomatologice". Pe scenă au urcat două femei, doctor de medicină şcolară şi o elevă, "posibilă pacientă a doamnelor doctor", după cum a prezentat-o primarul general. 'Suntem fericiţi că cineva se ţine de cuvânt imediat ce a fost învestit. Cabinetele şcolare vor fi de acum, de la anul, iar în toate şecolile elevii vor beneficia de asistenţă medicală şi stomatologică de mare calitate", şi-a spus una dintre doctoriţe partitura.

În a treia secvenţă, Firea a spus: "Următorul proiect important care a fost aprobat la iniţiativa mea de Consiliul General, este vorba despre parteneriatul între generaţii, un program prin care studenţii din capitală pot să primească o bursă de 500 de lei din partea municipalităţii". Sunt două condiţii pentru accesarea acestei burse: studentul să aibă grijă de un "senior" sau să ofere meditaţii unui elev. Pe scenă au urcat o studentă, o elevă şi un senior. 'Cum aţi primit acest program pentru studenţi, v-aţi gândit să aplicaţi?", a întrebat pe ton de moderator TV Gabriela Firea.

"Consider că acest program este unul benefic pentru studenţi, deoarece un venit în plus este totdeauna necesar pentru un student care vrea să se dezvolte şi vrea să înveţe cât mai multe", a răspuns dintr-o răsuflare studenta. "Ai vrea să iei meditaţii de la o studentă? Dacă da, la ce materie?", o întreabă Firea pe elevă pe acelaşi ton.

"La limba engleză şi la limba franceză", vine, prompt, răspunsul. "Dumneavoastră, aţi primi în gazdă un student?", este chestionat, la rândul său, seniorul. "Categoric da şi vreau să îmi exprim sentimentele de gratitudine, doamna primar general, pentru că v-aţi gândit în această idee să aglutinaţi trei segmente sociale extraordinar de importante", vine răspunsul "seniorului".

Într-o primă scenă finală, Firea a prezentat "un proiect ambiţios, un proiect fără precedent": intenţia Primăriei Generale de a construi locuinţe sociale şi pentru tineri. Îi invită pe scenă "pe câţiva tineri care ar putea să soclicite o locuinţă de la primărie", locuinţă care "o să fie închiriată la o chirie mult sub valoare pieţei" şi chiar cumpărată "la jumătate de preţ". "Cine doreşte să spună câteva cuvinte despre acest proiect?", a întrebat amfitrioana. Primul tânăr: "Este un proiect la care în urmă cu câţiva ani nici nu îndrăzneam să visăm". Al doilea tânăr: "Vreau să spun că proiectul locuinţe pentru tineri este unul benefic şi mi se pare încurajator pentru toţi tinerii care sunt la început de drum. Felicitări, doamna primar!". Al treilea tânăr: "În primul rând vreau să vă felicit pentru toate iniţiativele dumneavoastră de până acum. Noi suntem tineri şi avem nevoie să ne întemeiem o familie, să avem un cămin, iar pentru acest lucru, la început de drum, avem nevoie de dumneavoastră". Al patrulea tânăr: "Vă mulţumim că v-aţi gândit la noi şi felicitări şi mult succes în continuare!"

"Capitala are nevoie de proiecte mari", a conchis primarul general.

În continuare, evenimentul i-a apartiţinut liderului PSD Liviu Dragnea. "Vreau să prezint în seara asta doar marile proiecte pentru Bucureşti", a început sobru. Primul: "Noi intenţionăm ca Metroul să fie transferat la administraţia Bucureştiului aşa cum este firesc".

Al doilea: "Centura Bucureştiului va fi pe toată lungimea lărgită la patru benzi până în 2020. În afară de centura Bucureştiului care este importantă şi foarte utilă (…) este nevoie şi de autostrada inel a Bucureştiului, inelul zero, nu guvernul zero, 102 km cu 1,3 miliarde de euro".

Al treilea: un complex medical de 1,1 miliarde de euro - Spitalul Republican "Carol Davila", care va urma să fie dotat cu tehnica medicală de vârf de la data când va fi finalizat, "cel mai târziu 2020". "De ce trebuie românii să meargă la AKH în Viena sau la Anadolu în Istanbul? De ce să nu putem să ne găsim sănătatea la noi acasă?", au fost întrebările puse de Dragnea.

Al patrulea : "În programul nostru de guvernare, pentru medici salariile vor fi în felul următor: 1.200 de euro pentru un medic rezident gradul I, ajungând la 3.600 de euro pentru un medic primar de gradul V. Pentru toate nivelele de salarizare pentru medici, impozitul pe venit va fi zero. Separat bani pentru gărzi, tichetele de masă şi alte sporuri pe care le primesc medicii. De asemenea, dublarea salariilor pentru asistenţii medicali".

Enumerarea a "curs": asistenţă medicală şi tratament gartuit pentru toţi copiii până la 14 ani; 300 de creşe şi de grădiniţe "cu o repartizare echilibrată pe sectoare"; cinci cămine studenţeşti pentru zona Spitalului Republican şi "mult mai mult decât aceste cinci cămine" în tot Bucureştiul "pentru că există posibilitate financiară"; majorarea burselor studenţilor, internet wireless în toate şcolile etc, etc. De asemenea, a mai promis Dragnea, studenţii care vor lua în grijă un "senior" vor primi, pe lângă cei 500 de lei de la primărie, alţi 500 de lei de la Guvern. La fel şi cei care vor da meditaţii elevilor.

Sala a fost entuziasmată. Aplauzele frenetice au zgâlţâit scaunele. Doar primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, nu a părut foarte impresionat. "Noi în Sectorul 3 avem acoperite toate nevoile de creşe. Vă mulţumim pentru că vă gândiţi la bucureşteni. Şi noi avem deja în toate şcolile internet wireless", a spus el spre mirarea antevorbitorilor.

Piesa a fost salvată de primarul general – moderator: "Îndrăznim să credem în Bucureşti, îndrăznim să credem în România!", a pus Gabriel Firea punct evenimentului consumat pe scena Teatrului Excelsior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici