Video REPORTAJ: Ziua Europei, sărbătorită la Cotroceni. Marii absenţi-Traian Băsescu, Zgonea şi Tăriceanu - VIDEO, FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost, sâmbătă, pentru prima oară gazde ale recepţiei organizate la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, unde au participat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Traian Băsescu fiind absent, ca şi preşedinţii celor două Camere.

1649 afișări

Ceremonia a fost organizată în grădina Palatului Cotroceni, unde a fost amenajat pupitrul de la care şeful statului şi-a susţinut discursul cu acest prilej.

Printre invitaţi s-au numărat foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Contantinescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel. Premierul Victor Ponta a fost prezent alături de mai mulţi miniştri din Cabinet, respectiv Robert Cazanciuc, Ioan Rus, Eugen Teodorovici, Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu.

Au mai participat la recepţie parlamentari din toate formaţiunile politice, europarlamentarii Norica Nicolai şi Mircea Diaconu, procurori Livia Stanciu (ÎCCJ) şi Codruţa Kovesi (DNA), reprezentanţi ai corpului diplomatic, printre care şi Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, artişti, sportivi precum Elisabeta Lipă şi Gheorghe Hagi, fostul antrenor al echipei de gimastică a României Octavian Belu, tineri studenţi şi veterani de război.

Alte două mari absenţe la ceremonia de la Palatul Cotroceni au fost preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Recepţia a început cu intonarea imnului naţional al României, urmată de discursul pe care şeful statului l-a susţinut în faţa sutelor de invitaţi prezenţi la eveniment, preşedintele arătând că România este, astăzi, nu doar un stat profund ataşat valorilor UE, ci şi susţinător al adâncirii integrării europene şi că această extindere a Uniunii Europene trebuie să continue.

După discurs, şeful statului şi soţia sa au ciocnit un pahar cu şampanie cu foştii preşedinţi ai României, cu Patriarhul Daniel şi cu premierul Ponta, petrecând petrecut peste două ore făcând fotografii şi socializând cu invitaţii.

Miniştrii Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu şi Robert Cazanciuc au dorit de asemenea să schimbe câteva cuvinte cu preşedintele Klaus Iohannis. Mai mult, Bănicioiu a vrut să îi explice preşedintelui despre situaţia cardurilor de sănătate, pe care Klaus Iohannis o criticase în urmă cu o zi. Şeful statului i-a transmis însă că vor discuta cu următorul prilej.

Premierul Victor Ponta care a stat cu miniştrii săi şi a socializat de asemenea cu cei prezenţi a făcut şi o glumă care l-a vizat pe ministrul Sănătăţii. Aflat alături de ministrul de Finanţe, Ponta a spus, râzând, către ministrul Sănătăţii: ”Ai nenorocit ţara cu cardul!”, făcând aluzie la scandalul provocat de implementarea acestui sistem.

În grădina Palatului Cotroceni au fost instalate bufete cu dulciuri, dar şi feluri de mâncare tradiţionale, precum sărmăluţele, sau din bucătăria internaţională. S-au servit de asemenea băuturi răcoritoare şi alcoolice, bere şi cocktail-uri.

Recepţia a durat peste trei ore, timp în care cei prezenţi au dorit să facă fotografii cu preşedintele şi Prima Doamnă şi să îi transmită şefului statului mesajele lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici