Republica Moldova şi România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate. Concluziile dezbaterilor dintre Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţa

Republica Moldova şi România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă după întrevederea avută la Palatul Victoria cu premierul de la Chişinău, Natalia Gavriliţa.

295 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova şi România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate. Concluziile dezbaterilor dintre Nicolae Ciucă şi  Natalia Gavriliţa

Sursa foto: Mediafaxfoto

Nicolae Ciucă a afirmat că Republica Moldova şi România se află „într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate” şi a apreciat că există deschidere şi un climat de încredere „fără precedent” în planul relaţiilor bilaterale.

La întrevederea cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţă, şeful Guvernului de la Bucureşti a opinat că agenda bilaterală este una ambiţioasă şi a vorbit despre necesitatea dezvoltării mai multor proiecte comune, în special cele de securitate energetică şi infrastructură.

„Am evidenţiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic. Avem un important punct de plecare excelent: România e primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne dorim însă mult mai mult. Este de îmbunătăţirea mediului de afaceri în Rep. Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români şi nu numai. (...) Dorim să încheiem în timpul apropiat un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord din 2010 a ieşit din vigoare în luna martie. Urmărim implementarea proiectelor de infrastructură, cu rol central de a conecta Republica Moldova la spaţiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcţiei podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galaţi-Giurgiuleşti”, spune Ciucă.

Un alt subiect discutat de cei doi prim-miniştri este reducerea tarifelor la roaming între România şi Republica Moldova.

La rândul său, premierul Natalia Gavriliţă a mulţumit României că a susţinut Chişinăul în vremurile complicate precum pandemia sau criza energetică.

„Contăm pe ajutorul României pentru agenda ambiţioasă a guvernului pe care îl conduc de a transforma Republica Moldova într-un stat european modern, în care legea şi statul de drept să stea în capul mesei, iar instituţiile să aibă capacitatea depină de a lupta pentru cetăţeni, nu pentru interese obscure. O prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetică, consolidăm astfel independenţa şi securitatea noastră energetică. Vrem să construim drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ameliorarea legăturilor feroviare între Chişinău şi Bucureşti”, afirmă Gavriliţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici