RETROSPECTIVĂ | Lista celor mai activi politicieni în 2019. Plus: care au fost parlamentarii „invizibili”

Cei mai auziţi parlamentari în 2019 au fost deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi liderul deputaţilor PNL, Florin Roman. De partea cealaltă, cei mai puţin vizibili aleşi rămân deputatul Pro România Nicolae Bănicioiu şi senatorul ALDE Mihai Ruse.

2491 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ | Lista celor mai activi politicieni în 2019. Plus: care au fost parlamentarii „invizibili”

RETROSPECTIVĂ | Lista celor mai activi politicieni în 2019.

CAMERA DEPUTAŢILOR

În topul deputaţilor activi în 2019 este Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, care a avut 563 de luări de cuvânt în 37 de şedinţe de plen. De asemenea, deputatul PSD de Olt a semnat pentru 20 de propuneri de lege, dintre care două au fost promulgate.

Actualul lider de grup al PNL, Florin Roman, s-a adresat plenului Parlamentului de 105 ori în 58 de şedinţe. Deputatul de Alba este iniţiator la 78 de proiecte normative, din care şapte au devenit legi. Roman a înaintat 219 întrebări Guvernului în 2019 şi a semnat pentru moţiunile de cenzură împotriva Executivului PSD.

Printre cei mai puţin prezenţi în faţa plenurilor se numără deputatul de Galaţi Eugen Durbacă, afiliat grupului PRO Europa. Acesta nu a luat cuvântul de când a depus jurământul de preluare a mandatului, dar a semnat pentru 11 propuneri legislative. Un alt deputat care a luat cuvântul doar la depunerea jurământului de parlamentar este Nicolae Bănicioiu, care în mai 2019 s-a afiliat grupului PRO Europa. Deputatul de Iaşi este semnatar la opt proiecte legislative. Cei doi deputaţi au semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură.

Nici deputatul de Constanţa Mircea Titus Dobre, care a trecut de la PSD la Pro România în mai 2019, nu a luat cuvântul anul acesta. El este trecut ca iniţiator la 14 proiecte de lege şi semnatar al ultimei moţiuni de cenzură care a schimbat Guvernul.

Grupul PSD

Un alt social-democrat activ a fost Carmen Ileana Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Mihălcescu a avut 425 de luări de cuvânt în 26 de şedinţe de plen, prezidând mai multe dintre ele. Deputatul de Bucureşti a semnat ca iniţiator pentru nouă proiecte de lege.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a avut anul acesta 65 de luări de cuvânt în 42 de şedinţe. Parlamentarul de Timiş a semnat pentru 26 de iniţiative legislative, dintre care două au devenit legi promulgate.

În ceea ce priveşte parlamentarii mai puţini activi, deputatul de Constanţa Radu Babuş, vicelider grup PSD, nu a luat cuvântul în 2019. Acesta a semnat ca iniţiator 12 proiecte de lege, dintre care două au fost promulgate de preşedinte.

Grupul PNL

Actualul vicepremier Raluca Turcan a vorbit de la tribuna Parlamentului de 64 de ori în 43 de şedinţe de plen ale Camerei Deputaţilor şi a şedinţelor comune din Parlament. Deputatul PNL de Sibiu s-a semnat ca iniţiator pe 34 de proiecte de lege, dintre care cinci au fost promulgate. Totodată, fostul lider de grup a adresat Guvernului anterior cinci interpelări şi patru întrebări. Raluca Turcan este unul din semnatarii moţiunilor de cenzură iniţiate de PNL.

Printre aleşii PNL care au fost mai activi s-a regăsit şi deputatul de Braşov Gabriel Andronache. El a luat cuvântul de 44 de ori în 34 de şedinţe ale Parlamentului. Andronache a semnat pentru 30 de proiecte, dintre care patru au devenit legi. Liberalul a adresat trei întrebări Guvernului şi a semnat pentru cele două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului PSD dar şi alte patru moţiuni simple.

În schimb, deputatul de Diaspora Mihai Alexandru Voicu nu a luat cuvântul în şedinţele Parlamentului. Acesta este iniţiator a trei proiecte de lege şi semnatar a două moţiuni de cenzură dar şi patru moţiuni simple.

Grupul PRO Europa

Liderul grupului deputaţilor PRO Europa, Victor Ponta, a luat cuvântul de 22 de ori în 13 şedinţe parlamentare. Acesta este iniţiator a opt propuneri legislative, dintre care una a fost promulgată. De asemenea, deputatul de Gorj a formulat o interpelare şi a semnat moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Mai puţin activ în plen a fost Sorin Cîmpeanu, care a vorbit într-o singură şedinţă din acest an - un minut şi 14 secunde cu ocazia dezbaterilor politice cu tema "Stopaţi schimbările dăunătoare din învăţământul românesc" la care a participat fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu. Cîmpeanu a semnat ca iniţiator 12 proiecte legislative dar şi moţiunea de cenzură iniţiată de PNL care a demis Guvernul Dăncilă.

Grupul USR

Liderul grupului USR, Stelian Ion, a luat cuvântul de 55 de ori în 33 de şedinţe ale Parlamentului. Acesta a semnat ca iniţiator 25 de proiecte de lege şi a formulat două interpelări şi o întrebare către Executiv. Deputatul Cristian Seidler a luat cuvântul de 29 de ori în 19 şedinţe de plen şi este semnatar la 43 de proiecte legislative, dintre care două au fost promulgate. Parlamentarul de Bucureşti a înaintat trei interpelări şi o întrebare Guvernului. Cei doi au semnat pentru moţiunile de cenzură şi alte două moţiuni simple.

Pe de altă parte, Alin Ionuţ Arsu, deputatul care l-a înlocuit pe actualul europarlamentar USR Cristian Ghinea, a luat cuvântul o singută dată, în plenul Camerei Deputaţilor din iunie 2019, când a depus jurământul. Acesta este înregistrat ca iniţiator la 12 propuneri legislative şi a semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Grupul UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a vorbit în doar trei şedinţe de plen din 2019 şi a depus 22 de propuneri legislative, dintre care trei au fost promulgate. Totodată, liderul parlamentarilor maghiari a semnat pentru susţinerea celor două moţiuni de cenzură iniţiate împotriva Guvernului condus de fostul preşedinte PSD Viorica Dăncilă.

Deputatul UDMR de Bihor Biro Rozalia a luat cuvântul doar în şedinţa comună a Camerei Deputatilor şi Senatului unde a fost adoptată declaraţia Parlamentului consacrată marcării a 30 de ani de la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Aceasta este iniţiatoare la 15 propruneri legislative, din care una a fost promulgată.

Grupul ALDE

Varujan Vosganian este cel mai vocal deputat al ALDE, luând cuvântul de 31 de ori în 23 de şedinţe de plen. Purtătorul de cuvânt al ALDE a iniţiat nouă proiecte de lege, dintre care unul a fost promulgat. De asemenea, parlamentarul de Iaşi a formulat o întrebare şi a semnat pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Toma Petcu, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, a luat cuvântul de şase ori în şase şedinţe. Acesta a semnat ca iniţiator 22 de proiecte legislative, dintre care unul a fost promulgat. Petcu a fost de asemenea semnatar al moţiunii de cenzură care a schimbat Guvernul.

Deloc vizibil în Parlament, Mihai Doru Oprişcan a luat cuvântul doar la depunerea jurământului. Acesta a semnat pentru o iniţiativă legislativă şi de asemenea pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Oprişcan a fost ales pe listele PNL dar şi-a dat demisia în martie 2018 pentru ca în luna iunie a aceluiaşi an să se înscrie în ALDE.

Grupul PMP

Un alt lider de grup vocal din Camera Deputaţilor a fost Marius Paşcan, care a vorbit de 53 de ori în 43 de şedinţe de plen. Deputatul PMP este iniţiator pentru 48 de proiecte de lege, dintre care două au fost promulgate. Deputatul de Mureş a semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

La capătul opus este deputatul PMP Cornel-Mircea Sămărtinean, care a depus doar două declaraţii politice scrise în 2019. Acesta este semnatar pentru 19 iniţiative legislative, dintre care una a fost promulgată. În schimb, deputatul de Timiş a înaintat 45 de întrebări către Guvern.

Minorităţi naţionale

Liderul grupului minorităţilor naţionale, altele decât UDMR, Varujan Pambuccian, a luat cuvântul de 39 de ori în 28 de şedinţe anul acesta. Deputatul Uniunii Armenilor din România a semnat pentru 12 propuneri legislative, dintre care două au fost promulgate.

Giureci-Slobodan Ghera, deputatul Uniunii Croaţilor din România a luat cuvântul o singură dată în plenul Parlamentului, având o declaraţie politică intitulată "Promovarea diversităţii culturale prin sport, la turneul de fotbal al minorităţilor naţionale, organizat de DRI şi FRF, în spiritul UEFA EURO 2020". Acesta este semnatar a 10 proiecte de lege.

În ceea ce priveşte parlamentarii mai puţini activi din grupul minorităţilor, deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak, nu a vorbit deloc de la tribuna Parlamentului, dar s-a semnat ca iniţiator la patru proiecte de lege.

Neafiliaţi

Parlamentarul de Prahova Graţiela Gavrilescu, fost ministru ALDE, nu a vorbit niciun minut în şedinţele de plen de anul acesta. În schimb, Gavrilescu, care este acum deputat neafiliat, s-a semnat pe cinci iniţiative legislative, dintre care două au fost promulgate.

Un alt deputat care nu s-a văzut de la tribuna Parlamentului a fost Neculai Iftimie, care a ales în schimb să depună 28 de declaraţii politice. Acesta şi-a dat demisia din PSD în decembrie. Deputatul de Neamţ s-a semnat ca iniţiator pe 50 de proiecte de lege, dintre care două au fost promulgate. Totodată, Iftimie a înaintat patru întrebări către Guvern.

SENAT

Cel mai vizibil senator în 2019 a fost Mihai Goţiu, parlamentar de Cluj care luat cuvântul în 50 de şedinţe de plen. Goţiu a semnat pentru 40 de iniţiative legislative şi a adresat 53 de întrebări şi 23 de interpelări Guvernului. De asemenea, acesta a transmis cinci interpelări premierului. La capătul opus al nivelului de activitate din Senat se află, printre alţii, parlamentarul ALDE de Brăila Mihai Ruse, care nu a luat cuvântul anul acesta şi nici nu a avut interpelări sau întrebări adresate Executivului. Însă senatorul a semnat pentru susţinerea a 10 iniţiative legislative.

Grupul PSD

Din partea PSD, s-au remarcat senatorul Şerban Nicolae, care a luat cuvântul în 34 de şedinţe. Parlamentarul de Bucureşti a semnat pentru 33 de proiecte de lege dar şi pentru moţiunea simplă împotriva ministrului PNL al Finanţelor, Florin Cîţu. Şerban Nicolae a adresat o singură interpelare anul acesta, către Ministerul Justiţiei. Un parlamentar vocal a fost şi Florian Bodog, care a luat cuvântul în 33 de şedinţe şi a a avut 23 de declaraţii politice. Senatorul de Bihor a avut o singură întrebare adresată în 2019, destinatar fiind Ministerul Sănătăţii condus de Sorina Pintea. Bodog s-a adresat printr-o interpelare Ministerului Muncii condus de Violeta Alexandru. Acesta a semnat şi moţiunea simplă "Guvernare PNL - numele tău este austeritate", împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

De cealaltă parte, fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz a vorbit într-o singură şedinţă a plenului Senatului. Senatorul de Alba a semnat pentru 27 de propuneri legislative, dintre care una a devenit lege în vigoare. Parlamentarul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a vorbit o singură dată anul acesta, pentru a-şi anunţa prezenţa în şedinţa plenului din 18 iunie. Fostul ministru al Economiei a semnat pentru 11 iniţiative legislative în 2019.

Fără nicio apariţie la tribuna din plenul Senatului, senatorul PSD de Ialomiţa Marian Pavel a semnat pentru 16 propuneri legislative, dintre care trei au devenit legi în vigoare.

Grupul PNL

În tabăra PNL, senatorul de Bucureşti Florin Cîţu a fost cel mai activ în declaraţiile din plen, luând cuvântul în 35 de şedinţe. Fostul lider de grup de asemenea a semnat pentru 12 iniţiative legislative, dintre care una a devenit lege în vigoare. Acesta a adresat două întrebări către ANAF şi trei interpelări Guvernului. În acest an, Cîţu a susţinut trei moţiuni simple la adresa foştilor guvernanţi PSD-ALDE dar şi cele două moţiuni de cenzură.

Un alt liberal activ a fost Alina Gorghiu, care a vorbit în 34 de şedinţe şi a avut o declaraţie politică intitulată „Daţi şanse mediului asociativ din România!”. Aceasta a semnat pentru 19 iniţiative legislative, dintre care două au devenit acte normative în vigoare. Senatoarea de Timiş a adresat două întrebări către Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Dezvoltării şi a transmis patru interpelări Guvernului. Totodată, Alina Gorghiu a semnat anul acesta pentru trei moţiuni simple şi cele două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Pe de altă parte, senatorii PNL Iulian Dumitrescu şi Leon Dănăilă nu s-au prezentat la microfon în nicio şedinţă de plen din anul care se încheie. Parlamentarul de Prahova Iulian Dumitrescu este coiniţiator la patru proiecte legislative şi a semnat şi pentru moţiunile de cenzură împotriva Guvernului anterior. De asemenea, senatorul de Bucureşti Leon Dănăilă este coiniţiator la patru proiecte de lege şi semnatar al celor două moţiuni de cenzură.

Grupul USR

Un senator USR activ a mai fost şi liderul de grup, Adrian Wiener, care a luat cuvântul în 29 de şedinţe de plen. Acesta a formulat cinci declaraţii politice, 21 de întrebări şi 16 interpelări adresate Guvernului. De asemenea, senatorul de Arad a semnat pentru trei moţiuni simple iniţiate de PNL şi USR şi pentru moţiunile de cenzură împotriva Guvernului anterior. Adrian Wiener este şi coiniţiator la 39 de propuneri legislative.

În schimb, senatoarea Ramona-Nicoleta Dinu nu a luat cuvântul în nicio şedinţă de plen a Senatului din 2019 dar a depus nouă declaraţii politice în scris. Parlamentarul de Constanţa este iniţiator la 12 proiecte de lege. De asemenea, aceasta a transmis 13 întrebări şi 17 interpelări către Guvern şi a semnat pentru cele două moţiuni de cenzură.

Grupul UDMR

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, a vorbit în cadrul a 31 de şedinţe de plen ale Senatului de anul acesta. Parlamentarul de Bihor a semnat 27 de iniţiative legislative, dintre care trei au devenit legi în vigoare.

Neafiliaţi

Aflat printre senatorii fără grup parlamentar, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a luat cuvântul la 16 şedinţe de plen de anul acesta. Tăriceanu a semnat pentru cinci propuneri legislative, dintre care la două este singurul iniţiator. De asemenea, acesta a semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură.

Printre senatorii mai puţin prezenţi în faţa plenului se numără şi Marius Petre Nicoară, care a luat cuvântul o dată în 2019. Senatorul ALDE de Cluj a semnat pentru şapte proiecte de lege, dintre care la unul este singurul iniţiator. În schimb, Nicoară a depus şase declaraţii politice în scris în acest an. Totodată, fostul membru PNL a formulat două întrebări şi 12 interpelări către Guvern. Marius Nicoară a susţinut moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici