Reuniunea preşedinţilor COSAC | Tăriceanu: Trebuie apărată coeziunea la nivelul UE/ Creţu: Politica de coeziune are alocată cea mai mare anvelopă - 73 de miliarde de euro

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că trebuie susţinută coeziunea la nivelul Uniunii Europene pentru a evita decalajele dintre extremităţile acesteia şi confruntările cu forţele populiste şi extremiste.

274 afișări
Imaginea articolului Reuniunea preşedinţilor COSAC | Tăriceanu: Trebuie apărată coeziunea la nivelul UE/ Creţu: Politica de coeziune are alocată cea mai mare anvelopă - 73 de miliarde de euro

Reuniunea preşedinţilor COSAC | Tăriceanu: Trebuie apărată coeziunea la nivelul UE pentru a evita confruntările cu forţele populiste/ Iordache: Politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor

„Trebuie să susţinem convergenţa, să consolidăm şi să apărăm coeziunea la nivelul întregii UE. Aceste lucruri sunt fundamentale pentru că preîntâmpină decalajele care există deja între est şi vest şi între sud şi nord. Dorim ca acestea să fie transformate în mod ireversibil pentru că altfel trebuie să facem faţă riscului unei confruntări cu forţele populiste şi extremiste şi să evităm astfel să nu se destrame Uniunea, deoarece PE este un partener cheie în cooperarea la nivelul UE şi a instituţilor acesteia. Considerăm că COSAC este forumul potrivit pentru schimbul de informaţii şi pentru schimbul de a pune în practici”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la deschiderea reuniunii membrilor Conferinţei comisiilor parlamentare de afaceri europene din parlamentele naţionale ale UE, desfăşurată în Parlament.

Acesta a susţinut că „unul dintre obiectivele noastre îl constitue adoptarea cadrului financiar multianual”.

De asemenea, preşedintele Senatului a afirmat că una dintre provocările UE este Brexit.

„Brexit aduce pentru UE provocări suplimentare în special deoarece termenul convenit se apropie şi există această impresie că eforturile unui text bine aranjat au fost irosite. Trebuie să avem o perspectivă deschisă în perioadă următoare aşteptăm să vedem ce doreşte Rgatul Unit, să trecem mai departe”, a adăugat Tăriceanu.

Corina Creţu: Politica de coeziune are alocată cea mai mare anvelopă - peste 73 miliarde de euro

Comisarul European Corina Creţu a declarat, luni, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene, că, pentru prima dată în istoria UE, a fost alocată pentru politica de coeziune cea mai mare anvelopă de peste 73 de miliarde euro.

„Pentru prima dată în istoria UE, politica de coeziune are alocată cea mai mare anvelopă, peste 73 miliarde de euro, care se vor duce spre regiunile care au cea mai mare nevoie de fondurile europene, regiunile cele mai punţin dezvoltate”, a declarat Comisarul European, Corina Creţu, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene.

Florin Iordache: Politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, luni, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene, că pentru ţara noastră politica de coeziune române un mecanism pentru obţinerea unor obiective precum creşterea economică.

„La preşedinţia Consiliului UE urmărim să obţinem rezultate concrete pentru cetăţenii noştri şi să punem în valoare principiile pe care o Uniune solidară, puternică, coezivă le pot aduce cetăţenilor români. am convingerea că veţi regăsi în ţara noastră un partener de nădejdie şu dedicat, un partener în măsură să susţină consolidarea proiectului european. Preşedinţia României a Consiliului UE se desfăşoară sub motto-ul: Coeziunea - o valoare europeană. România propune să asigure coeziunea, unitatea statelor membre în faţa provocărilor politice, sociale actuale. Coeziunea este una dintre valorile fundamentale ale UE. (..) Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor: creştere economică, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă”, a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).

Florin Ioradache a anunţat că în perioada 18-19 martie, Parlamentul României va organiza o conferinţă interparlamentară având ca temă politica agricolă comune a UE.

„Pe parcursul mandatului preşedinţiei Consiliului UE, parlamentul româniei va participa activ la dialogul pentru viitorul politicii de coeziune şi vom sustine prin acţiuni la nivel parlamentar eforturile de identificare a celor mau bune mecanisme care să definească continuarea politicilor de coeziune. Pentru perioada 18-19 martie 2019, pregătim o conferinţă interparlamentară pe tema politicii de coeziune, a politicii agricole comune, în cadrul căreia vom avea dezbateri consistente pentru indentificarea intereselor comene în privinţa politicii de coeziune post 2020”, a precizat Florin Iordache.

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) a început, luni, la Parlament, cu o dezbatere despre politica de coeziune.

La evenimentul organizat în cadrul Preşedinţiei Consiliului UE participă, printre alţii, comisarul european Corina Creţu şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Reuniunea este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România pentru un mandat de şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici