Rishi Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”

Premierul englez Rishi Sunak afirmă că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina şi să pună capăt războiului barbar”, în timp ce îi confruntă pe oficialii preşedintelui rus Vladimir Putin, la Summit-ul G20.

582 afișări
Imaginea articolului Rishi Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”

Rishi Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”

Rishi Sunak a declarat că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina şi să pună capăt acestui război barbar”, confruntându-se cu oficialii lui Vladimir Putin la Summit-ul G20.

Premierul a făcut aceste comentarii în prima sesiune de marţi, criticând absenţa preşedintelui rus la discuţiile de pe insula indoneziană Bali.

„Este notabil că Putin nu s-a simţit capabil să ni se alăture aici”, a spus el. „Poate că dacă ar fi făcut-o, am fi putut continua să rezolvăm lucrurile. Pentru că cea mai mare diferenţă pe care oricine ar putea să o facă este ca Rusia să iasă din Ucraina şi să pună capăt acestui război barbar. Marea Britanie respinge această agresiune. Vom susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus Sunak, potrivit Sky News.

Vladimir Putin nu participă la discuţii, Kremlinul dând vina pe programul încărcat al preşedintelui rus, dar observatorii spun că oficialii încearcă să-l protejeze de condamnarea la care ar fi supus de liderii mondiali.

De asemenea, Sunak a reproşat Rusiei invazia, spunând că „ţările nu ar trebui să-şi invadeze vecinii”.

„Este foarte simplu - ţările nu ar trebui să îşi invadeze vecinii, nu ar trebui să atace infrastructura civilă şi populaţiile civile şi nu ar trebui să ameninţe cu escaladarea nucleară”, a spus el. „Cu siguranţă că acestea sunt lucruri asupra cărora putem fi cu toţii de acord”.

Premierul englez s-a întâlnit cu liderii celor mai mari 19 economii ale lumii în Bali - prima reuniune din istoria de 15 ani a grupului care a avut loc în umbra unui război european major, instigat de unul dintre membrii săi.

Sunak se va folosi de Summit pentru a face presiuni asupra celor mai puternice economii ale lumii să facă mai mult pentru a-şi reduce dependenţa de exporturile ruseşti, sprijinindu-i în acelaşi timp pe ceilalţi să facă acelaşi lucru.

De asemenea, el va reitera sprijinul financiar al Marii Britanii pentru Ucraina, spunând că s-a angajat să acorde un ajutor de 4,1 miliarde de lire sterline atunci când era cancelar. Aceasta includea 2,3 miliarde de lire sterline în ajutor militar, în timp ce Sunak va promite să egaleze acest nivel de cheltuieli anul viitor.

Înainte de întâlnire, el a declarat: „Putin şi reprezentanţii săi nu vor avea niciodată un loc legitim la masă până când nu vor pune capăt războiului lor ilegal din Ucraina”.

El a continuat: „La G20, regimul lui Putin - care a înăbuşit disidenţa internă şi şi-a fabricat o aparenţă de validitate doar prin violenţă - va auzi corul opoziţiei globale faţă de acţiunile sale”.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape nouă luni, lăsând restul lumii să se lupte pentru a face faţă consecinţelor, care au inclus creşterea preţurilor la alimente şi energie.

Multe ţări au rămas ferme, sprijinind Ucraina cu arme şi ajutoare, impunând în acelaşi timp diverse sancţiuni Rusiei.

Putin l-a trimis pe Serghei Lavrov, ministrul de externe, la discuţii în locul său.

Săptămâna trecută, Regatul Unit a introdus o legislaţie care să împiedice ţările să folosească serviciile sale maritime pentru a transporta petrol rusesc, cu excepţia cazului în care acesta este achiziţionat sub un plafon de preţ - ceea ce No. 10 a descris ca fiind o „măsură extrem de influentă, având în vedere că Regatul Unit furnizează aproximativ 60% din asigurările maritime globale”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici