Roberta Anastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor

Roberta Anastase este noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, reprezentanta PDL fiind aleasă în această funcţie cu voturi 218 "pentru".

Share pe Facebook 139 afişări

Roberta Anastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor

Deputaţii au votat, vineri seară, cu buletine, după apelul nominal, preşedintele Camerei Deputaţilor, dintre cei trei candidaţi propuşi de grupurile parlamentare: Roberta Anastase, Ludovic Orban şi Laszlo Borbely.

Din cele 313 voturi valabil exprimate, Roberta Anastase a obţinut 218 "pentru".

Ludovic Orban a obţinut 69 de voturi "pentru" şi 256 "împotrivă".

Laszlo Borbely a avut 26 de voturi "pentru" şi 299 "împotrivă".

Printre deputaţii care nu au fost prezenţi la vot s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Bogdan Niculescu-Duvăz şi Dănuţ Liga.

Înainte de a trece la vot, în plen au avut loc discuţii aprinse pe tema propunerii PNL ca cei trei candidaţi să se prezinte în faţa plenului. Deputatul PNL Bogdan Olteanu a propus ca toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor să-şi prezinte programul timp de un sfert de oră.

Deputatul PSD Cristrian Dumitrescu a criticat această propunere, arătând că nu este în cutuma Parlamentului şi că "este o propunere pe care Bogdan Olteanu nu a nimerit-o".

Ludovic Orban (PNL) s-a oferit să cedeze Robertei Anastase 10 minute din timpul alocat lui pentru prezentare.

Deputatul PSD Aura Vasile a apreciat că este vorba de o joacă a deputaţilor PNL, arătând că "ceea ce propun colegii bărbaţi duce în derizoriu alegerea pentru prima dată a unei femei la conducerea Camerei Deputaţilor".

"Tocmai că este o doamnă pentru prima dată la preşedinţia Camerei, vrem să vedem ce ne spune această doamnă, să vedem care este programul ei", a afirmat deputatul PNL Mihăiţă Calimente.

Bogdan Olteanu a ţinut să precizeze că PNL este pentru egalitate de şanse şi în promovarea persoanelor de valoare indiferent de gen.

"Suntem cu toţii oameni. Şi dacă ar fi propus un klingon la preşedinţia Camerei este important cum este fiinţa respectivă", a spus şi Varujan Pammbuccian, liderul grupului minorităţilor.

Propunerea lui Bogdan Olteanu ca cei trei candidaţi să se prezinte în faţa plenului a fost respinsă la vot de deputaţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, conform Constituţiei, pe durata întregului mandat.

Noul preşedintele al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, după obţinerea mandatului, că prioritatea sa este de a reda românilor încrederea în Parlament şi de a se asigura că niciun parlamentar nu este mai presus de lege şi nu beneficiază de tratamente preferenţiale.

Anastase a precizat că doreşte un Parlament transparent şi a promis că deputaţii vor găsi în ea un om de încredere şi o colaboratoare echilibrată.

Ea a spus, foarte emoţionată, că în mandatul său trebuie perfecţionată legea votului uninominal, astfel încât să reflecte în totalitate voinţa cetăţenilor.

"Cei care ne-au votat trebuie să aibă şi posibilitatea de a ne revoca dacă nu ne îndeplinim angajamentele faţă de ei", a spus Roberta Anastase.

Ea a mai arătat că rolul Parlamentului este de a controla Guvernul, adăugând că majoritatea parlamentară trebuie să vegheze la activitatea miniştrilor.

"Vă propun să trecem la treabă", le-a spus deputaţilor Roberta Anastase.

Roberta Alma Anastase are 32 de ani (s-a născut la 27.03.1976, la Ploieşti) şi este necăsătorită.

Este absolventă a Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti (1994 - 1998), iar între 1998 şi 2000 a făcut studii aprofundate la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia Studii Europene din cadrul Universităţii Bucureşti.

Roberta Anastase este secretar executiv al Partidului Democrat Liberal în cadrul Departamentului de relaţii internaţionale şi preşedinte al Organizaţiei Prahova a PDL.

Citeşte şi

Voiculescu, Boagiu, Antonescu, Pereş, cei patru vicepreşedinţi ai Senatului

Şedinţă suspendată la Senat după ce Voiculescu a fost nominalizat ca vicepreşedinte

Mircea Geoană a fost ales preşedinte al Senatului

Alistar, Stanomir, Buta, Deleanu şi Predoiu, nume vehiculate pentru Ministerul Justiţiei - surse

Propunerile PSD şi PDL pentru viitorul Guvern

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CAMERĂ ,
PREŞEDINTE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.