Rodeanu: În faţa răngilor şi a topoarelor trebuie să stea Legea. Deputatul cere ca jandarmeria să poată opri şi controla transporturile de lemn

Deputatul USR Bogdan Rodeanu cere fermitate din partea forţelor de ordine, după ce un jurnalist şi un activist de mediu au fost bătuţi într-o pădure din Suceava. El aminteşte că a depus un proiect prin care şi Jandarmeria să poată opri şi controla transporturile de lemn.

541 afișări
Imaginea articolului Rodeanu: În faţa răngilor şi a topoarelor trebuie să stea Legea. Deputatul cere ca jandarmeria să poată opri şi controla transporturile de lemn

Rodeanu: În faţa răngilor şi a topoarelor trebuie să stea Legea. Deputatul cere ca jandarmeria să poată opri şi controla transporturile de lemn

„<Aveau topoare şi răngi!> - în faţa acestor manifestări Legea trebuie aplicată cu fermitate. Tăierile ilegale înseamnă transporturi ilegale. Opreşti transporturile ilegale, opreşti şi tăierile ilegale. Avem nevoie de DNA-ul Pădurilor. Avem nevoie şi de o lege care blochează mascarea furtului. În luna mai am depus alături de mai mulţi colegi proiectul de lege prin care Jandarmeria Română, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliţiei Rutiere ar putea opri şi controla transporturile de lemn”, transmite Bogdan Rodeanu, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

El precizează că proiectul este acum în comisiile parlamentare.

„Punctul de Vedere al Guvernului trebuie să ajungă în câteva zile. Am încredere că proiectul pe care l-am iniţiat va avea susţinere în Parlament şi legea va fi promulgată rapid. Hoţii de lemn sunt dependenţi de un mijloc de transport. Nu pot scoate arborii din pădure fără tractoare şi camioane. Nu ar mai exista defrişări ilegale dacă transportul lemnului furat ar fi blocat şi de către jandarmi. Aceştia ar putea să compare şi să verifice actele încărcăturii şi ale transportatorului. Sa blocheze transporturile iar hotii de lemne să ajungă în faţa instanţelor de judecată. De ce şi jandarmii? Pentru simplu fapt că nu au în acest moment aceste atribuţii legale”, adaugă Rodeanu.

Bogdan Rodeanu apreciază că Jandarmeria Montană are efective bine instruite şi capacitate logistică cu care poate interveni direct în zonele greu accesibile cu exploatari forestiere.

„Au nevoie doar de cadrul legal pentru a opri şi verifica transporturile de lemne. În faţa răngilor şi a topoarelor trebuie să stea Legea. În faţa abuzului, a furtului, a corupţiei, trebuie să intervină Justiţia. Lor le e teamă. Celor care sub protecţia unei mafii bine structurate devalizează pădurile şi se îmbogăţesc din furt. Până aici! În Bucovina, încă un om fost desfigurat, iar noi nu vom permite ca întreaga Românie să fie maltratată de cei care fură sub protectia unor legi care nu activează toate resursele statului. Să nu lăsăm ca România să devină ţara unde se poate fura şi lovi în linişte”, conchide Rodeanu.

Un jurnalist şi un activist de mediu au fost bătuţi cu bestialitate de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava. Victimele făceau un reportaj despre tăierile ilegale de păduri, iar unii dintre agresori au fost duşi la audieri.

Cei doi erau însoţiţi de un alt jurnalist. Ambele victime au ajuns la spital, iar echipamentele le-au fost distruse.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, au relatat, pe Facebook, cei de la Greenpeace România.

Mai multe persoane sunt audiate de poliţiştii suceveni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici