România a semnat cu Banca Mondială un împrumut de 500 milioane de euro pentru servicii medicale

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a semnat, luni, la New York, un Acord de împrumut cu Banca Mondială care vizează creşterea accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală. Împrumutul este în valoare de 500 de milioane de euro.

1198 afișări
Imaginea articolului România a semnat cu Banca Mondială un împrumut de 500 milioane de euro pentru servicii medicale

România a semnat cu Banca Mondială un împrumut de 500 milioane de euro pentru servicii medicale

„Am avut astăzi, la New York, o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale, în cadrul căreia a fost semnat Acordul destinat creşterii accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală primară şi promovării serviciilor medicale preventive. Programul vizează şi creşterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor din sectorul sanitar. Este un program ce va aduce beneficii reale pacienţilor, în condiţiile în care va creşte finanţarea pentru medicina de familie şi pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale şi prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, românii din zonele izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect şi la o mai bună îngrijire”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, acordul de împrumut este în valoare de 500 de milioane de euro şi a fost semnat între Eugen Teodorovici din partea României şi în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria.

„Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la New York, în contextul vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale, la finalul căreia a fost semnat Acordul destinat creşterii accesului cetăţenilor la servicii de asistenţă medicală primară şi promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puţin dezvoltate. Programul vizează, de asemenea, creşterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor din sectorul sanitar. Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit Executivului, „programul cuprinde trei arii de rezultate: îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea asistenţei medicale comunitare şi extinderea pachetului de servicii de bază în asistenţă medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate; reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistenţă medicală primară şi îmbunătăţirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie; creşterea eficienţei cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri”.

Guvernul transmite că „împrumutul a fost aprobat în şedinţa Consiliului de administraţie al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC”.

„Acesta va finanţa programul guvernamental, va atrage finanţare UE pentru implementarea activităţilor necesare indicatorilor propuşi şi va oferi asistenţă tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Ţară 2019 – 2023”, se mai precizează în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici