România prelungeşte starea de alertă. Ce restricţii rămân în vigoare

  • Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, începând din 13 ianuarie
  • Este a noua lună de stare de alertă şi a opta prelungire a Guvernului
  • România a trecut la starea de alertă la jumătatea lunii mai 2020
6093 afișări
Imaginea articolului România prelungeşte starea de alertă. Ce restricţii rămân în vigoare

România prelungeşte starea de alertă. Ce restricţii rămân în vigoare

În şedinţa de marţi, Guvernul a prelungit cu încă o lună starea de alertă în România. Decizia intră în vigoare de miercuri, 13 ianuarie. Nu vor fi restricţii noi, însă nici măsuri de relaxare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de luni hotărârea numărul 3, prin care a propus Guvernului să prelungească starea de alertă pe teritoriul României, precum şi a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până acum.

Ce restricţii rămân în vigoare

Starea de alertă presupune menţinerea următoarelor restricţii:

  • Obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani,
  • Testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile,
  • Interdicţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, menţinerea interdicţiei desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, etc.
  • Competiţiile sportive se pot desfăşura fără spectatori, cinematografele şi instituţiile de spectacole pot fi deschise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt închise la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
  • Interdicţia organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Autorităţile menţin închise temporar, total sau parţial, următoarele puncte de trecere a frontierei de stat: la frontiera româno-ungară: Carei, judeţul Satu Mare, la frontiera româno-bulgară: Lipniţa, judeţul Constanţa, Dobromir, judeţul Constanţa şi Bechet, judeţul Dolj (cu excepţia traficului de marfă), la frontiera româno-ucraineană: Isaccea, judeţul Tulcea (cu excepţia traficului de marfă), la frontiera României cu Republica Moldova: Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani, la frontiera româno-sârbă: Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, Vălcani, judeţul Timiş, Stamora-Moraviţa, judeţul Timiş - feroviar (cu excepţia traficului de marfă), Lunga, judeţul Timiş şi Foeni, judeţul Timiş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici