România recunoaşte suveranitatea şi independenţa Sudanului de Sud

Ministerul român al Afacerilor Externe salută proclamarea, la 9 iulie, a independenţei Republicii Sudanului de Sud, precizând că România recunoaşte această ţară ca stat suveran şi independent şi doreşte să dezvolte relaţii strânse de cooperare cu aceasta.

628 afișări
Imaginea articolului România recunoaşte suveranitatea şi independenţa Sudanului de Sud

România recunoaşte suveranitatea şi independenţa Sudanului de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MAE aminteşte, într-un comunicat, că actul de independenţă survine punerii în aplicare a Acordului Cuprinzător de Pace din 2005, care a pus capăt războiului civil dintre Nordul şi Sudul Sudanului.

Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber şi corect de Sudan, precum şi de către ansamblul comunităţii internaţionale.

Crearea noului stat se realizează cu acordul Sudanului, reflectă consensul părţilor implicate şi este conformă cu normele dreptului internaţional, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe felicită ambele părţi pentru asigurarea punerii în aplicare a procesului prevăzut de Acordul Cuprinzător de Pace, pentru determinarea statutului Sudanului de Sud.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, de asemenea, convingerea că cele două state, Sudanul şi Sudanul de Sud, vor întreţine relaţii de prietenie şi bună vecinătate şi vor soluţiona prin dialog întregul spectru de aspecte din relaţia bilaterală.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au recunoscut sâmbătă Sudanul de Sud, imediat după proclamarea oficială a independenţei noului stat.

Declararea independenţei Sudanului de Sud a avut loc după mai mult de 50 de ani de război între separatiştii din sudul ţării şi guvernele de la Khartoum, un conflict care a devastat regiunea şi s-a soldat cu milioane de morţi. Un acord de pace încheiat în 2005 a pus capăt celui mai îndelungat conflict din Africa şi a deschis calea pentru referendumul din ianuarie 2011 privind secesiunea sudului ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici