România se va afilia sistemului ONU de evaluare şi coordonare în caz de dezastre

România va face demersuri pentru obţinerea statutului de stat membru în sistemul ONU de evaluare şi coordonare în caz de dezastre, a decis Guvernul, miercuri, printr-un memorandum, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

125 afișări
Imaginea articolului România se va afilia sistemului ONU de evaluare şi coordonare în caz de dezastre

România se va afilia sistemului ONU de evaluare şi coordonare în caz de dezastre

Admiterea în acest sistem va asigura, printre altele, perfecţionarea unor specialişti români în domeniu şi racordarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la reţeaua internaţională a managerilor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, dobândirea statutului de stat membru al sistemului va permite echipei RO-USAR (Romanian - Urban Search and Rescue) să coordoneze echipele internaţionale dintr-un stat afectat, în cazul în care aceasta ajunge printre primele echipe la locul dezastrului.

Actul normativ reglementează procedurile necesare pentru obţinerea acestui statut, criteriile de accedere, precum şi instituţiile responsabile de relaţia cu OCHA Geneva - Office for the Coordination of Humanitarian Affairs.

Potrivit Guvernului, pentru admiterea în cadrul sistemului ONU (UNDAC) partea română se angajează să deschidă un “cont de misiune” în cuantum de 50.000 USD, din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Interne. Aceste fonduri vor fi folosite de experţii români atunci când participă la misiunile UNDAC.

Echipele ONU de Evaluare şi Coordonare în Caz de Dezastre (UNDAC- United Nations Disaster Assessment and Coordinations) sunt parte a sistemului internaţional pentru situaţii de urgenţă. Acest sistem a fost fondat în 1993, este alcătuit din manageri naţionali din 80 de state şi alte agenţii, şi are ca obiectiv sprijinirea eforturilor unui stat afectat de un dezastru în colectarea informaţiilor, evaluarea nevoilor şi coordonarea asistenţei umanitare internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici