România va trimite 200 de militari în Afganistan. CSAT: „Vom continua eforturile de repatriere a cetăţenilor afgani care au colaborat cu ţara noastră”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la operaţiunile de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani, cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, anunţă un comunicat.

4006 afișări
Imaginea articolului România va trimite 200 de militari în Afganistan. CSAT: „Vom continua eforturile de repatriere a cetăţenilor afgani care au colaborat cu ţara noastră”

România va trimite 200 de militari în Afganistan pentru operaţiuni de evacuare. CSAT: „Vom continua eforturile de repatriere a cetăţenilor afgani care au colaborat cu ţara noastră”

Miercuri, 25 august 2021, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost analizată situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar.

Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituţională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, a gestionat atât acţiunile concrete derulate rapid şi eficient, cât şi comunicarea publică în timp real în ceea ce priveşte repatrierea a 49 de cetăţeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetăţenilor afgani - colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat efortul autorităţilor române de a evacua şapte cetăţeni ai unor state partenere şi aliate.

În cadrul şedinţei CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus, dificultăţi obiective legate de raţiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport.

Evoluţia situaţiei din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate şi umanitare generate de această criză.

Pe termen scurt şi mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare şi asistenţei pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situaţiei cetăţenilor afgani din Afganistan şi a refugiaţilor afgani.

Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraţionist conex evoluţiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituţională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia.

Totodată, va fi intensificată colaborarea cu instituţiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum şi cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potenţiale valurile migraţioniste dinspre Afganistan.

Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgenţă ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităţilor de răspuns la situaţiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistenţă pe palierul preluării şi relocării de cetăţeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunităţii internaţionale de preluare a refugiaţilor a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare şi va rămâne angajată în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii noştri, la efortul internaţional de a depăşi această criză, pe multiplele ei planuri.

În cadrul şedinţei CSAT a fost abordată şi decizia Consiliului Nord-Atlantic de a declanşa o operaţie militară pentru evacuarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum şi a membrilor familiilor acestora.

Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale.

În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecinţelor situaţiei din Afganistan, pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv sub aspectul lecţiilor învăţate, va reprezenta unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO şi UE, iar România va participa la acest efort.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite privind comunicarea strategică şi combaterea dezinformării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici