România va trimite Acordul de Parteneriat la sfârşitul lunii ianuarie 2014

Ministerul Fondurilor Europene va transmite, la Bruxelles, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat MFE.

165 afișări
Imaginea articolului România va trimite Acordul de Parteneriat la sfârşitul lunii ianuarie 2014

România va trimite Acordul de Parteneriat la sfârşitul lunii ianuarie 2014 (Imagine: Shutterstock)

"Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Înainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultării publice Acordul de Parteneriat 2014-2020", precizează sursa citată.

MFE informează că regulamentele europene care reglementează viitoarea perioadă de programare au fost adoptate recent şi vor deveni oficiale după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar de la acea dată statele membre au la dispoziţie un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat.

Autorităţile române au transmis Comisiei Europene, la 11 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit MFE, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, recent, informal, o serie de comentarii, urmând ca autorităţile române şi cele europene să discute pe marginea acestor observaţii.

Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis serviciilor Comisiei la sfârşitul lunii ianuarie 2014, ministerele de linie urmează să transmită Ministerului Fondurilor Europene o serie de informaţii în cursul acestei luni.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, la 28 noiembrie, că Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în februarie sau martie, dar România doreşte să dea drumul la proiecte înainte, asumându-şi riscul să nu primească, ulterior, decontări.

Eugen Teodorovici a reclamat faptul că există întârzieri foarte mari în ceea ce priveşte semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre şi stabilirea programelor operaţionale pentru viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, deoarece autorităţile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul "foarte târziu", prevederile finale venind abia săptămâna trecută.

"În mod normal, dacă întregul mecanism funcţiona normal (...) structurile europene ar fi trebuit să aibă totul aprobat: cadrul legal, abordări de parteneriate, programe operaţionale, un sistem mult mai simplu, astfel încât de la 1 ianuarie toate statele să înceapă să implementeze efectiv aceste proiecte pe noul cadru financiar", a declarat Teodorovici, la o dezbatere cu societatea civilă, organizată de Institutul pentru Politici Publice.

Ministrul Fondurile Europene a precizat că observaţiile CE la draftul Acordului de Parteneriat sunt aşteptate până la mijlocul lunii decembrie, "dar ţine de Comisie când anume le va trimite".

Totodată, oficialul român a spus că România speră ca Acordul de Parteneriat să fie aprobat în februarie-martie 2014, după care va urma şi aprobarea programelor operaţionale.

Pentru a nu avea întârzieri, Teodorovici doreşte ca primele proiecte pe noul exerciţiu financiar să fie lansate încă de la începutul anului.

"Nu scrie nicăieri că depindem - ca să lansăm noi proiecte - neapărat de aprobarea celor două documente. Noi avem ca bază acum Regulamentul. Ştim foarte clar ce anume se finanţează şi care sunt regulile de finanţare (...) După ce programele operaţionale sunt aprobate, să cerem decontare la CE. Dar, în prealabil, să suportăm noi, ca prim pas", a explicat el.

Ministrul a recunoscut că există riscul ca unele proiecte "să nu corespundă documentului care va fi, într-un final, aprobat de partea comunitară".

"Cheltuielile în momentul acela vor reveni statului, intră pe deficit. Dar mergem, eventual, unde suntem siguri, că sunt multe domenii pe care ştim sigur că le vom finanţa", a mai spus Eugen Teodorovici.

Oficialul român a precizat că iniţiativa este "perfect legală", şi nu vede de ce s-ar aştepta până când se aprobă toate programele operaţionale, întrucât s-ar pierde un an de zile.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis, la 11 septembrie, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit documentului, implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 se va realiza într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: - Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operaţionale: Infrastructura mare (transport, mediu şi energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitală); Capital Uman şi Asistenţă Tehnică; - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regională, a programelor dedicate cooperării teritoriale europene şi a programului Capacitate Administrativă; - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului şi acvaculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici