Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru influenţă politică în străinătate

Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari începând din 2014 pentru a influenţa politicieni din peste 24 de ţări, susţin SUA, conform BBC.

427 afișări
Imaginea articolului Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru influenţă politică în străinătate

Acuzaţia Departamentului de Stat se bazează pe o evaluare declasificată a serviciilor de informaţii americane.

"Credem că acesta este doar vârful aisbergului", spune un oficial de rang înalt din administraţia preşedintelui Joe Biden.

Rusia nu a comentat în mod public această chestiune. Moscova însăşi a acuzat în repetate rânduri SUA de amestec în străinătate.

Serviciile secrete americane "evaluează că acestea sunt cifre minime şi că Rusia a transferat probabil fonduri suplimentare în mod ascuns în cazuri care nu au fost detectate", a declarat oficialul administraţiei Biden în timpul unui briefing telefonic.

Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evaluarea serviciilor secrete americane de informaţii nu a numit ţări sau oficiali specifici despre care se crede că au fost vizaţi de Rusia - dar a precizat că aceştia se aflau pe patru continente.

Oficialul administraţiei a declarat că comunitatea de informaţii a SUA informa în prezent în mod privat anumite ţări cu privire la presupusa finanţare secretă a Rusiei. Aceste informări vor rămâne confidenţiale, a adăugat oficialul.

O sursă a administraţiei, familiarizată cu constatările, a afirmat că Rusia a cheltuit aproximativ 500.000 de dolari pentru a susţine Partidul Democrat de centru-dreapta din Albania în alegerile din 2017 şi a finanţat, de asemenea, partide sau candidaţi în Bosnia, Muntenegru şi Madagascar, potrivit agenţiei de ştiri AFP.

Sursa a mai spus că Kremlinul a folosit Bruxellesul ca centru pentru fundaţii şi alte fronturi care susţin candidaţi de extremă dreapta.

Companii fictive ar fi fost folosite pentru a finanţa partide europene şi pentru a cumpăra influenţă în alte părţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici