Săftoiu: Nu cred că un preşedinte de ţară numeşte şeful unui serviciu la capriciul unei angajate

Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al şefului statului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu i-a cerut preşedintelui să-l numească pe soţul său şef la SIE şi şi-a exprimat îndoiala că un preşedinte de ţară numeşte şeful unui serviciu "la capriciul unei angajate".

33 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Nu cred că un preşedinte de ţară numeşte şeful unui serviciu la capriciul unei angajate

Săftoiu: Nu cred că un preşedinte de ţară numeşte şeful unui serviciu la capriciul unei angajate (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Mi se pare îngrijorătoare declaraţia pentru domnul Traian Băsescu. Simt nevoia să-i iau apărarea, chiar dacă am plecat de trei ani de acolo, pentru că nu pot să cred că un preşedinte de ţară numeşte şeful serviciilor secrete la capriciul unei angajate sau pentru că sufleţelul unei angajate, oricine ar fi respectiva, îi cere să facă asemenea numiri. Vreau să cred că e doar supărat şi nervos în timpul campaniei şi face asemenea declaraţii. Drept urmare, nu i-am cerut preşedintelui să-l numească şef la SIE pe soţul meu şi sunt convinsă că nu l-a numit pentru că i-aş fi cerut eu", a susţinut Săftoiu.

Întrebată cum comentează că şeful statului a criticat faptul că unii dintre consilieri şi-au luat libertatea să vorbească despre el deşi au depus un angajament de loialitate, Adriana Săftoiu a ţinut să menţioneze că Legea fundamentală îi garantează dreptul la opinie, cel puţin până când o va schimba Traian Băsescu.

"Eu aş separa lucrurile. Cred că în momentul de faţă, până când schimbă domnul preşedinte Constituţia, Legea fundamentală îmi garantează dreptul la opinie. Părerile mele şi ale altor consilieri, fie bune, fie rele, fundamentate sau nu, au fost despre declaraţii sau gesturi publice ale preşedintelui Traian Băsescu. Eu, personal, nu îmi amintesc ca vreunul dintre noi, în afară de doamna Udrea, să fi povestit despre lucruri întâmplate în timpul mandatului respectiv. Sunt două lucruri diferite. Opinia despre gesturile şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu mi-o garantează cel puţin Constiuţia. Despre dezvăluiri făcute despre întâmplări din mandat nimeni, nici domnul Pleşu, nici Renate Weber, nimeni care a plecat de acolo nu le-a făcut", a spus Săftoiu.

În privinţa angajamentului invocat de Băsescu, Adriana Săftoiu precizează că nu există, menţionând că ea face o mare diferenţă între "loialitae" şi "slugărnicie".

"Acel angajament de loialitate, pe care îl tot invocă preşedintele, practic nu există, e vorba de o relaţie absolut firească care s-a bazat pe loialitate. S-ar putea să avem percepţii diferite faţă de cuvântul loialitate. Eu fac o mare diferenţă între cuvântul loialitate şi slugărnicie", a declarat Săftoiu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referindu-se la foşti consilieri, că cel mai urât lucru este ca, atunci când cineva te-a luat din purtător de cuvânt, te-a făcut ministru şi când "ţi-a poftit sufleţelul" ţi-a făcut soţul şef de serviciu, să te superi când l-a schimbat pe acesta din funcţie.

Întrebat, într-o emisiune la OTV, de ce l-au părăsit unii dintre consilierii săi, cum ar fi Adriana Săftoiu şi Andrei Pleşu, Traian Băsescu a răspuns: "Unii au plecat, alţii au venit, nu aş discuta acum de consilieri. După ce îmi termin al doilea mandat, pentru că unii dintre ei şi-au luat libertatea să vorbească despre mine, deşi au depus un angajament de loialitate. Cel mai urât lucru este, după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a făcut ministru - consilier prezidenţial este rang de ministru -, ţi-a poftit sufleţelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret, ţi l-a făcut preşedintele şef de serviciu secret. Şi când constaţi că e căciula mai mare decât poate să ducă capul domnului şef de serviciu secret, să te superi că ţi l-a schimbat. Păi cine l-a pus să vorbească prostii?".

Adriana Săftoiu este în prezent deputat PNL, după ce a candidat din partea acestui partid, la alegerile din 2008, într-un colegiu din Prahova.

Ea era cunoscută ca o apropiată a preşedintelui Traian Băsescu, fiind alături de acesta, timp de şapte ani, în diverse funcţii de consiliere.

În urma alegerilor generale din 2004, Săftoiu a devenit deputat, însă a renunţat la mandat pentru a fi purtător de cuvânt în cadrul Preşedinţiei. Ea şi-a dat demisia în anul 2007, invocând "motive personale", după ce soţului său, Claudiu Săftoiu, a demisionat de la şefia SIE.

Claudiu Săftoiu a demisionat de la conducerea SIE după ce ar fi afirmat, în Comisia de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, că Serviciul pe care îl conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici