Salariile şi pensiile ar putea creşte începând cu aprilie 2012

Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice, potrivit deciziei luate, luni, de membrii coaliţiei de guvernare.

1314 afișări
Imaginea articolului Salariile şi pensiile ar putea creşte începând cu aprilie 2012

Salariile şi pensiile ar putea creşte începând cu aprilie 2012 (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.

"În bugetul de stat va fi trecută, textual, această posibilitate, pentru că, dacă nu treci în bugetul de stat, ai o problemă", a spus el, adăugând că acest aspect a fost discutat şi negociat cu Fondul Monetar Internaţional.

Senatorul a spus că salariile ar putea fi majorate în perioada mai - iunie, pentru a se compensa parţial sau total reducerile salariale decise anterior de Executiv.

El a menţionat că, în funcţie de situaţia economică, salariile bugetarilor vor reveni sau nu la nivelul avut anterior şi că membrii coaliţie nu au stabilit procentul de majorare.

Pe de altă parte, senatorul Uniunii a arătat că, în aceeaşi perioadă, şi tot raportat la evoluţia economiei, pensiile ar putea fi indexate în funcţie de nivelul inflaţiei şi ar putea fi majorate potrivit prevederilor Legii pensiilor, cu 50 la sută din creşterea venitului mediu salarial.

Fekete Andras Levente a subliniat că propunerile de creştere a salariilor şi pensiilor au fost făcute de reprezentanţii Uniunii în coaliţia de guvernare, insistând ca aceste măsuri să fie luate începând chiar cu luna ianuarie a anului 2012.

"Noi am insistat şi coaliţia a hotărât", a precizat liderului grupului senatorilor UDMR din Senat, adăugând că nu a putut fi acceptată, în schimb, solicitarea ca majorările să fie făcute încă din prima lună a anului viitor.

Anterior, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că liderii coaliţiei au decis luni, la propunerea UDMR, ca indexarea pensiilor să se devanseze din iunie în aprilie 2012, dacă evoluţia economiei reale va permite acest lucru.

"Dacă evoluţia economiei reale permite, aceasta a fost propunerea UDMR, să se mute din iunie în aprilie indexarea pensiilor", a spus Pambuccian.

El a arătat că totul depinde de răspunsul pe care îl va da economia reală, anul viitor, la situaţia economiei internaţionale.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va încerca să finalizeze bugetul în zece zile, iar printr-un "efort consistent" al puterii acesta să fie adoptat de Parlament până la sfârşitul lunii decembrie.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca în 2012 să se revină la salariile avute înainte de diminuarea din 2010 şi să poată fi aplicată întocmai Legea pensiilor, dar acest lucru va depinde de evoluţia economică.

"Ele (revenirea la salarii şi indexarea pensiilor - n.r.) nu vor fi excluse din calculele noastre, dar cu multă prudenţă, ele pot fi luate în discuţie doar dacă creşterea economică va fi de peste 2-2,5 la sută", a spus el.

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, că, în funcţie de evoluţiile economice din 2012, Guvernul poate avea în vedere o majorare a salariului minim, în a doua jumătate a anului.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat, joi, la conferinţa organizaţiei UNPR Bucureşti, că speră că Guvernul va indexa salariile bugetarilor în a doua jumătate a anului 2012.

"Vom indexa salariile, sper să putem în a doua jumătate a anului să le dăm înapoi românilor ce le-am luat", a anunţat Elena Udrea.

Oficialii FMI sunt de acord cu majorări de salarii şi pensii în partea a doua a anului viitor dacă vor exista resurse bugetare, au declarat miercuri surse politice, acord care nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată şi care nu depăşeşte prevederile generale din ultimele scrisori de intenţie.

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat joi după întâlnirea avută cu membrii delegaţiei FMI, BM şi CE, că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi salariile din sectorul bugetar.

"Cert este că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile. Deci acest lucru este agreat de Guvern, troica (FMI, UE şi Banca Mondială - n.r.), şi am fost şi eu informat astăzi, cum am mai fost informat şi la discuţia trecută, că nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a reafirmat Băsescu.

Şeful statului s-a întâlnit joi, la Cotroceni, cu membrii delegaţiei FMI, BM şi UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici