Scandal în Parlament: Senatorii şi deputaţii PDL au părăsit plenul. Senatul a aprobat programul de votare la referendum de la 07.00 la 23.00

Senatorii PDL au părăsit, miercuri, plenul, după ce PSD a propus un amendament la legea de aprobare a OUG privind referendumul, prin care programul de vot să fie în intervalul 7.00 - 23.00. Deputaţii PDL au părăsit, miercuri, şedinţa Camerei Deputaţilor în timpul dezbaterilor asupra legii privind atribuţiile Curţii Constituţionale.

3412 afișări
Imaginea articolului Scandal în Parlament: Senatorii şi deputaţii PDL au părăsit plenul. Senatul a aprobat programul de votare la referendum de la 07.00 la 23.00

Scandal la începutul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor. Deputaţii PDL au ameninţat că părăsesc şedinţa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Senat:

UPDATE 12:50 - Plenul Senatului a adoptat legea referendumului, cu 70 de voturi "pentru", după ce a respins amendamentele senatorului Ioan Ghişe privind eliminarea pragului de 50% plus unu prezenţă la vot pentru validarea referendumului, şi prelungirea votului pe parcursul a două zile.

Amendamentul privind eliminarea pragului de prezenţă la vot a fost respins cu 25 de voturi "pentru", 38 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.

Amendamentul lui Ghişe privin prelungirea programului de votare pe parcursul a două zile a fost respins de plen cu 9 voturi "pentru", 9 abţineri şi 51 de voturi "împotrivă".

UPDATE 12:40 - Plenul Senatului a adoptat, miercuri, amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 - 23.00.

Propunerea senatorului PSD a fost adoptată cu 63 de voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, în condiţiile în care votul a fost secret, la solicitarea senatorului Şerban Mihăilescu.

UPDATE 11:40 - Senatorul PSD Dan Şova a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că doreşte să propună un nou amendament, care să fie supus votului plenului, prin care programul la referendum să fie extins la intervalul orar 7.00 - 23.00.

Şova a precizat că face această propunere în numele USL, regulamentul Senatului dând posibilitatea senatorilor să propună amendamente şi în timpul dezbaterii finale din plen, acestea urmând a fi supuse votului.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat în plen că democrat-liberalii nu sunt de acord cu nicio formă a legii care să contravină deciziei CC şi a legilor aflate în vigoare.

El a cerut ca Parlamentul să îndepărteze marile suspiciuni de lezare a statului de drept, exprimate de spectrul politic european. "Vrem să exacerbăm această percepţie asupra noastră?", a adăugat Rădulescu.

Rădulescu a cerut pauză de consultări, adăugând că, dacă se continuă cu modificarea acestei legi, PDL se va retrage din plen.

Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a acordat o pauză de consultări de 10 minute, la solicitarea PDL, cerând să se ajungă la un consens, astfel încât legea să treacă de Senat şi să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

După pauza de consultări, senatorii PDL au părăsit plenul.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a primit, marţi, un raport de admitere, cu două amendamente respinse, care urmează să fie supuse, de asemenea, votului plenului.

Amendamentele respinse de Comisia juridică au fost propuse de către liberalul Ioan Ghişe, de eliminare a pragului la referendum şi ca acesta să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Camera Deputaţilor:

Deputaţii PDL au părăsit, miercuri, şedinţa Camerei Deputaţilor în timpul dezbaterilor asupra legii privind atribuţiile Curţii Constituţionale.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a făcut acest anunţ, fiind nemulţumit de faptul că în plen a fost respins amendamentul PDL privind respingerea OUG care limitează atribuţiile Curţii Constituţionale.

După plecarea grupului PDL, dezbaterile pe articole asupra legii CC şi a raportului comisiei juridice continuă.

Comisia juridică a aprobat, marţi, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul susţine adoptarea de către Parlament a Legii CC în forma şi cu prevederile rezultate din deciziile sucesive ale Curţii Constituţionale.

"Guvernul susţine, şi eu voi vota în Cameră, pentru ca Legea CC să fie azi adoptată de Parlament în acea formă şi cu prevederile rezultate din deciziile succesive ale Curţii", a spus Ponta.

El a menţionat că prevederile la care se referă implică faptul că CC se pronunţă asupra constituţionalităţii "hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei, plenului Senatului şi plenului reunit, care afectează valori, reguli şi principii constituţionale".

"Asta a spus Curtea Constituţională, aşa s-au făcut amendamentele în comisii, Guvernul susţine acest lucru şi adoptarea legii în această formulă", a spus Ponta.

El a precizat că altă prevedere implică implică faptul că CC nu se va pronunţa asupra hotărârilor autorităţilor interne ale Parlamentului şi a hotărârilor privind acte juridice cu caracter personal.

"Îmi doresc să închidem dezbaterea internă şi internaţională cu acest lucru. Curtea Constituţională are în lege toate prevederile stabilite prin deciziile sale. Din acest moment, din punctul de vedere al Guvernului, al Parlamentului, deciziile CC se aplică imediat şi acoperă tot ceea ce CC a considerat că e necesar", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici