Scandal pe proiectul pensiilor speciale pentru aleşii locali | Leoreanu: Partidul Naţional Liberal nu susţine proiectul / Ales PNL: Mi-am retras semnătura, dar votez "pentru" / Reacţia USR

Parlamentari PSD, UDMR, PNL şi PMP vor ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ să primească pensii speciale, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă urmând să fie suportat din bugetele locale ale UAT şi plătit de acestea, potrivit unui proiect de lege.

1887 afișări
Imaginea articolului Scandal pe proiectul pensiilor speciale pentru aleşii locali | Leoreanu: Partidul Naţional Liberal nu susţine proiectul / Ales PNL: Mi-am retras semnătura, dar votez "pentru" / Reacţia USR

Pensii speciale pentru aleşii locali, proiect PSD, UDMR, PNL şi PMP

"Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă, dacă sunt realeşi pentru un nou mandat”, potrivit unui proiect care modifică Legea 393/2004 privind Statul aleşilor locali.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene ar urma să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie şi cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”, potrivit sursei citate.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetele locale a unităţilor administrativ teritoriale şi se plăteşte de către acestea, se arată în proiectul de lege.

Nu beneficiată de indemnizaţia pentru limită de vârstă aleşii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 şi la art. 254-257 din Codul Penal.

Nu sunt îndreptăţi să primească pensie specială nici aleşii urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea, în execritarea funcţiei, a unor infracţiuni de corupţie. În cazul achitării, aceştia pot obţine indemnizaţia de vârstă.

Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii CJ generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi cele primite de unii subodonaţi ai acestora, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii care au depus proiectul de lege au precizat că au avut în vedere criticile formulate de CCR, Decizia 581/2016 şi au „asumat observaţiile formulate” de CCR.

Senatul este for decizional.

Leoreanu: PNL nu susţine proiectul privind pensiile speciale pentru aleşii locali

PNL nu susţine proiectul de lege prin care li se acordă pensii speciale aleşilor locali, a declarat, marţi, vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu, afirmând că partidul a recomandat deputaţilor care au semnat proiectul să îşi retragă semnătura.

„(...) A fost iniţiativa unui grup mic de colegi. PNL nu va susţine acest lucru. Considerăm că nu este oportun şi România are alte probleme în acest moment. (...) Este o anumită presiune din teritoriu, acolo unde primarii solicită, datorită faptului că au deţinut această funcţie şi contribuţiile către fondul de pensii nu au fost semnificative pentru a le putea asigura o pensie corespunzătoare activităţii în viitor pentru a merge pe această cale de a li se crea şi lor pensie specială”, a declarat vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

Ales PNL: Mi-am retras semnătura de pe proiectul cu pensiile pentru aleşii locali, dar votez "pentru"

Corneliu Olar, deputat PNL, a declarat marţi că şi-a retras, împreună cu colegii săi, semnătura de pe proiectul privind pensiile speciale pentru aleşii locali, dar cu toate acestea îşi va asuma orice risc şi va vota "pentru" în plen.

"Ca deputat voi vota <<pentru>>, chiar dacă contravine cererii partidului, nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleşilor locali. Mi-am retras semnătura ca să fiu în acord cu decizia Biroului Executiv PNL", a declarat Corneliu Olar, deputat PNL.

PNL a recomandat marţi deputaţilor Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuş, Corneliu Olar şi Claudiu-Vasile Răcuci să îşi retragă semnăturile de pe proiectul de lege privind pensiile speciale aleşilor locali. Cu toate acestea, Olar spune că cel mai probabil toţi colegii care au semnat proiectul vor vota "pentru".

"Cu orice risc, mă exprim prin vot. Să nu credeţi că parlamentarii nu votează de multe ori cum îi duce....şi PNL şi PSD. Am văzut de multe ori. Este un proiect vis-a-vis de un judeţ şi parlamentarul nu trebuie să voteze pentru acel judeţ? (...) Nu m-a sunt Orban, am auzit în grupul parlamentar. Şi-au retras toţi semnătura, dar probabil că aşa va fi (n.r.: vor susţine proiectul la vot)", a mai spus Corneliu Olar.

Seidler (USR): Nu există niciun argument care să justifice pensiile speciale pentru aleşii locali

Deputatul USR, Cristian Seidler, a declarat marţi că existenţa pensiilor speciale pentru aleşii locali nu se justifică prin nimic, adăugând că formaţiunea va vota împotriva proiectului de lege prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar urma să primească pensii speciale.

„Nu se justifică prin nimic, nu există niciun argument pentru care aceste pensii speciale ale aleşilor locali ar trebui să existe (...) USR va vota împotriva acestui proiect. Nu susţinem proiectul din principiu. Deşi USR are parlamentari, noi suntem cei care am propus abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, a susţinu Seidler.

Acesta a adăugat că parlamentarii USR nu au fost invitaţi să semneze acest proiect.

„Noi nici măcar n-am fost invitaţi să semnăm un asemenea proiect, pentru că toţi ceilalţi ştiau foarte bine că nu are niciun rost să facă o astfel de invitaţie către USR. Noi suntem cei care am depus proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ, prin care propunem aborgarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care CCR a spus că sunt obligatorii”, a precizat deputatul USR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici