Scandalul demiterii lui Octav Bjoza din Guvern. Tăriceanu îi dă lecţii de liberalism lui Cîţu: Mulţi deţinuţi politici au fost lideri PNL

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi cere lui Florin Cîţu să revină asupra „deciziei nefericite” de a-l demite pe Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat: „Nu plecaţi urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviţi, cu insuficientă experienţă politică sau de viaţă”.

1412 afișări
Imaginea articolului Scandalul demiterii lui Octav Bjoza din Guvern. Tăriceanu îi dă lecţii de liberalism lui Cîţu: Mulţi deţinuţi politici au fost lideri PNL

Tăriceanu îi dă lecţii de liberalism lui Cîţu: Mulţi deţinuţi politici au fost lideri PNL/ Ce spune despre demiterea lui Octav Bjoza

„Am aflat cu adâncă mâhnire despre decizia de a-l demite pe dl. Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat, poziţie din care Domnia Sa s-a zbătut să apere şi să promoveze, cu puţinele puteri pe care le mai are, situaţia foştilor deţinuţi politici din România. Eforturile sale susţinute cu modestie şi onestitate au fost îndreptate pentru a face ca statul român să recunoască sacrificiul foştilor deţinuţi politici şi să acorde o compensaţie justă pentru suferinţele şi nedreptăţile îndurate de ei şi familiile lor. Demiterea Domniei Sale, prin decizia pe care aţi luat-o, înseamnă o palmă nemeritată pentru cei care s-au opus cu mult curaj şi demnitate dictaturii comuniste. Nu trebuie să uitaţi că practicile staliniste din România comunistă au contribuit pe deplin la eliminarea elitelor politice, intelectuale, academice, economice, militare sau religioase”, arată Călin Popescu Tăriceanu într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu.

El spune că mulţi dintre deţinuţii politic au fost membri PNL.

„Nu puţini din cei întemniţaţi, care au pierit în infernul concentraţionar, au fost membri marcanţi ai PNL. Câţiva dintre cei care au supravieţuit au reaprins la sfârşitul lui decembrie ’89 flacăra liberalismului şi au refondat Partidul Naţional Liberal, al cărui tânăr membru sunteţi. Fără ei PNL poate nu ar fi existat astăzi, iar Domnia Voastră ar fi făcut politică prin vreo altă formaţiune…. Fără cei dispăruţi înainte şi după ’90 PNL nu ar fi avut istoria cu care astăzi se mândreşte. După cum nu s-ar fi putut mândri nici cu realizările marilor fruntaşi liberali, cei care au scris istoria acestei ţări după revoluţia paşoptistă până la al Doilea Război Mondial. Consider că este o situaţie unică în Europa Centrală şi de Est ca preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală, mai ales că vorbim despre un luptător anticomunist, un om care şi-a trăit tinereţea în unele dintre cele mai grele închisori şi lagăre ale regimului comunist din România. Prezenţa Domniei Sale în Cabinetul pe care îl conduceţi era, din punctul meu de vedere, onorantă pentru echipa dumneavoastră. Surprinderea cu privire la decizia luată vine şi din faptul că Dumneavoastră aţi ales să nu demiteţi oameni care meritau acest lucru pentru greşelile comise, dar aţi ales să îl înlăturaţi tocmai pe omul care onora cu prezenţa sa Guvernul pe care îl conduceţi”, adaugă Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu îi dă şi un sfat lui Florin Cîţu: „Nu plecaţi urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviţi, cu insuficientă experienţă politică sau de viaţă. Şi mai ales nu luaţi decizii pripite. Arătaţi că respectaţi trecutul celor care s-au jertfit pentru ca România să rămână o ţară liberă, democratică şi europeană. Nu persistaţi în greşeală şi reveniţi asupra deciziei nefericite prin care l-aţi demis pe dl Octav Bjoza”.

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcţia subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos, este explicaţia premierului Florin Cîţu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tăriceanu,
cîţu,
bjoza

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici