Scandalul din România se mută în Parlamentul European. Eurodeputatul care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă ATACĂ dur PPE pentru investigaţia pornită

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană a declarat, sâmbătă, într-o emisiune televizată, despre dezbaterea care va avea loc în Parlamentul European pe tema statului de drept din România, că grupul european PPE „atacă guvernele de stânga” pentru a ascunde situaţia din ţările cu guverne de dreapta.

3491 afișări
Imaginea articolului Scandalul din România se mută în Parlamentul European. Eurodeputatul care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă ATACĂ dur PPE pentru investigaţia pornită

Scandalul din România ajunge în Parlamentul European. Eurodeputatul care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă ATACĂ dur Partidul Popularilor Europeni pentru investigaţia pornită

„La nivel de Europa, conduce PPE, pentru că ei au cel mai mare procent. PPE e supărat că în Romania, în Malta şi în alte ţări, socialiştii sunt la putere. Bineînţeles că îşi doresc ca anul viitor, la alegerile europarlamentare, să se întoarcă. Şi ei, de fapt, ce fac acum? Până la urmă, este un joc politic european, trebuie să ne gândim că jocul politic naţional este unul, avem un joc politic mult mai mare şi mai greu, jocul politic european”, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, despre dezbaterea care va avea loc, pe 3 octombrie, în Parlamentului European, pe tema statului de drept din România, şedinţă la care va participa şi premierul Viorica Dăncilă.

Europarlamentarul PSD a adăugat că „atacurile împotriva României” apar pentru că popularii europeni (PPE) vor „să ascundă” situaţia din Ungaria şi Polonia, state conduse de guverne de dreapta.

„Trebuie să înţelegem lucrul acesta, atacurile împotriva României sunt, de fapt atacuri împotriva formei de guvernământ din România, nici măcar a Guvernului. Ce vor cei de la PPE să facă? Să ascundă, de fapt, ce se întâmplă în Ungaria şi Polonia, unde guvernul este de dreapta, şi atacă guvernele de stânga din Europa”, a precizat Gabriela Zoană.

Gabriela Zoană (PSD) a înlocuit-o în Parlamentul European pe Viorica Dăncilă la o zi după preluarea de către aceasta a funcţiei de prim-ministru.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că Parlamentul European a amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea rezoluţiei privind statul de drept în România.

Întrebată de MEDIAFAX ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluţii, Nicolai a răspuns: "Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conţină evaluarea asupra situaţiei statului de drept şi eventuale recomandări făcute României".

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentului European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că în a doua săptămână a lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este şi motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluţiei, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marţi şi miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit şi a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European.

Şeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, premierul discutând cu aceştia despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România, potrivit Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în debutul şedinţei de Guvern de joi, că le-a transmis liderilor de la Bruxelles că discuţia despre existenţa unui stat de drept în România este "o temă falsă, eminamente politică".

"Discuţia despre încălcarea statului de drept în România e o temă falsă, eminamente politică şi am adus argumente în acest sens. Cât priveşte modificările în domeniul justiţiei am arătat că acestea au fost făcute în acord cu jurisprudenţa CEDO şi recomandările Comsiiei de la Veneţia", a afirmat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern care se desfăşoară joi la Palatul Victoria.

Referitor la protestele din 10 august, în contextul dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European pe 3 octombrie, şeful Executivului a spus că le-a transmis liderilor europeni că în momentul de faţă în România este o anchetă în derulare, iar dacă se va dovedi că există persoane care au încălcat legea, atunci acestea vor răspunde.

„În ceea ce priveşte protestul am arătat că este o anchetă în derulare şi că toţi în faţa legii suntem egali. Dacă au existat depăşiri ale legalităţii, cei vinovaţi vor răspunde", a mai spus premierul.

Dăncilă a precizat că există "manipulări menite să inducă o percepţie greşită a modului în care priveşte România şi statul de drept din România".

Parlamentul European a aprobat recent declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza presupusei încălcări a normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Ungaria a catalogat drept "răzbunare meschină" decizia PE privind procedura de sancţionare. Consiliul UE şi Consiliul European vor decide dacă Ungaria va fi sancţionată pentru încălcarea normelor Uniunii Europene.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral şi în contextul abordării faţă de imigraţie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene. Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că "există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene".

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici