Se conturează voturile pentru noul Guvern. Toţi parlamentarii USR vor vota Cabinetul Orban, „indiferent de nemulţumiri”/ UDMR va semna un acord de susţinere pentru Guvernul PNL

Dan Barna a afirmat, duminică, la Braşov, că toţi parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, indiferent de nemulţumiri. Liderul USR a adăugat că luni va semna un acord politic cu premierul desemnat Ludovic Orban. Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea va semna, luni, acordul de susţinere pentru Guvernul PNL, spunând că şansele de a acorda un vot de încredere viitorului Executiv sunt foarte bune.

3215 afișări
Imaginea articolului Se conturează voturile pentru noul Guvern. Toţi parlamentarii USR vor vota Cabinetul Orban, „indiferent de nemulţumiri”/ UDMR va semna un acord de susţinere pentru Guvernul PNL

BREAKING Dan Barna susţine că toţi parlamentarii USR vor vota Guvernul Orban, indiferent de nemulţumiri

„Există diverse nemulţumiri legate de una sau alta dintre nominalizări, însă dacă ne uităm la toate voturile pe care USR şi le-a asumat în Parlament, vedem că am fost mereu consecvenţi şi ne-am respectat cuvântul dat. Avem un acord politic agreat cu premierul desemnat. Vom susţine învestitura acestui Guvern. Dacă sunt obiecţiuni le vom discuta în comisii. E important ca premierul desemnat Orban să asigure majoritatea necesară. Poziţia USR este una tranşantă”, a spus Dan Barna, întrebat dacă toţi parlamentarii USR vor vota Guvernul Orban, indiferent de nemulţumirile din partid.

Liderul USR a anunţat că luni formaţiunea pe care o conduce va semna acordul politic cu premierul desemnat Ludovic Orban.

„Am încredere în premierul desemnat că va general majoritatea necesară pentru a avea învestirea acestui Guvern. Am fost mereu consecvenţi pe poziţiile pe care ni le-am asumat. Avem un acord politic, probabil luni va fi semnarea formală a acestui acord cu premierul desemnat, prin care vom susţine învestitura acestui Guvern, pentru că e important să scăpăm de Guvernul Dăncilă, alegerile prezidenţiale să fie organizate de o guvernare legitimă. Sper ca mâine Birourile Permanente Reunite să decidă ca votul pe viitorul Guvern să aibă loc în această săptămână, marţi sau miercuri, nu cum aflăm că ar urma să fie împinse în săptămâna dinainte de alegeri, ca printr-un joc de cvorum să rămânem cu Guvernul Dăncilă. Ar fi pur şi simplu o dovadă în plus că Parlamentul nu vrea să îşi respecte propriul vot. Vom susţine ca de săptămâna viitoare să avem o nouă guvernare”, a adăugat Barna, în cadrul unei conferinţe de presă , la Braşov.

Şi liderul PLUS Dacian Cioloş a afirmat că Parlamentul trebuie să dea dovadă de credibilitate, după ce a demis Guvernul Dăncilă.

„Cred că e în interesul tuturor politicienilor care au semnat moţiunea de cenzură să transmită semnalul că vor cu adevărat schimbarea Guvernului Dăncilă şi că acesta, după ce a picat la moţiune, nu mai are legitimitatea şi nu mai are cum să organizeze alegerile prezidenţiale. Ar fi păcat să lansăm tot felul de speculaţii legate de ce am făcut o majoritate să dăm jos Guvernul Dăncilă, dar Guvernul rămâne în continuare să organizeze alegerile prezidenţiale”, a spus Dacian Cioloş.

Luni au loc Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care vor stabili când vor fi audierile în comisii pentru miniştrii desemnaţi şi votul de încredere în plen.

Ludovic Orban a propus ca Birourile Permanente Reunite să aibă loc luni, audierea miniştrilor desemnaţi marţi, iar votul de învestitură în Plenul reunit să fie miercuri.

 

Kelemen: Luni vom semna un acord de susţinere pentru Guvernul PNL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea va semna, luni, acordul de susţinere pentru Guvernul PNL, spunând că şansele de a acorda un vot de încredere viitorului Executiv sunt foarte bune.

Întrebat dumincă la Braşov dacă ar fi mulţumit cu un nou Guvern instalat cu o săptămână înainte de alegeri, Kelemen Hunor a spus că zilele următoare urmează audierile miniştrilor în Parlament, după care votul în Parlament.

„Eu aş fi vrut în septembrie şi am spus că moţiunea de cenzură ar fi trebuit depusă mult mai repede, dar săptămâna viitoare se poata da un vot. Nu va depinde de noi. Poate că marţi, miercuri, vor fi audieri, şi după audieri urmează un vot şi o dezbatere şi un vot în Parlament. Noi, luni, vom semna un acord de susţinere pentru Guvernul PNL, sunt convins că vom semna acest acord. Săptămâna trecută am înaintat acest proiect de acord d-lui Ludovic Orban şi sunt convins că luni vom semna. Sigur, la audierile miniştrilor probabil că vor fi multe întrebări, probabil că este nevoie de nişte clarificări, fiindcă nu toţi sunt buni din punctul nostru de vedere, nu toţi sunt competenţi, dar vom vedea în timpul audierilor, şi apoi vot în Parlament”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că dacă Uniunea susţine că va vota ceva, toată lumea ştie că acest lucru se va întâmpla.

„Când spunem că vom vota o moţiune de cenzură, toată lumea ştie că aşa se va întâmpla. Aşa va fi şi cu Guvernul, dacă vom da un vot de încredere pentru a începe munca, nu înseamnă că am dat un cec în alb pe termen scurt, adică pentru un an de zile. Important este să avem un Guvern votat în Parlament fiindcă rectificarea, comisarul european, suntem singura ţară care nu a nominalizat unul, şi noul buget, sunt priorităţile cele mai importante pentru această toamnă. (...) Şansele de a acorda un vot de încredere sunt foarte bune, dar trebuie să semnăm acel acord”, a subliniat liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a precizat că după semnarea acordului cu PNL, va avea loc o şedinţă a grupurilor parlamentare reunite ale UDMR şi se va lua o decizie privind votul la investitura viitorului Guvern, probabil în cursul zilei de marţi sau miercuri, după audierile miniştrilor sau în timpul acestei proceduri.

 

Taguri:
barna,
guvern,
usr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici