Se pot organiza alegerile la 27 septembrie? Explicaţia profesorului Alexandru Rafila

Dacă situaţia pandemiei va rămâne aşa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze, a declarat profesorul Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24.

1038 afișări
Imaginea articolului Se pot organiza alegerile la 27 septembrie? Explicaţia profesorului Alexandru Rafila

În ce condiţii se pot organiza alegerile la 27 septembrie. Explicaţia profesorului Alexandru Rafila

El susţine că data de 27 septembrie este una potrivită numai în contextul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va scădea semnificativ.

„Dacă situaţia va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranţă se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a spus reprezentantul Româiei la OMS.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilităţii sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel naţional şi dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a arătat Alexandru Rafila.

Dacă vor fi 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă de creştere susţinută, nu se pot organiza alegeri la 27 septembrie, a spus Rafila.

Dar dacă sunt 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, atunci se poate pune problema că se organizează, Rafila adăugând că totul depinde nu numai de cifra în sine, ci de trendul în mijlocul căruia ne vom afla.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici