Sebastian Bodu cere PE înlocuirea termenului rom cu ţigan

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a depus o moţiune de rezoluţie a PE prin care solicită înlocuirea termenului 'rom" cu "ţigan".

33 afișări
Imaginea articolului Sebastian Bodu cere PE înlocuirea termenului rom cu ţigan

Sebastian Bodu cere PE înlocuirea termenului rom cu ţigan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înlocuirea termenului "rom" este justificată de europarlamentarul român prin confuzia pe care cuvântul respectiv o creează, acesta făcând trimitere atât la poporul român, cât şi la locuitorii oraşului Roma, se arată într-un comunicat al PDL remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În textul moţiunii de rezoluţie, Sebastian Bodu arată că această confuzie este regretabilă atât pentru români, pentru locuitorii Romei, dar şi pentru reprezentanţii unei minorităţi numeroase a Europei, a căror identitate se pierde.

"Avem în Europa chiar şi un stat care doreşte să îşi schimbe numele doar pentru a îndeplini nişte criterii, şi aici mă refer la Macedonia. Consider că este important ca toată această confuzie între român, rom şi roman să înceteze pentru că nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociaţii ale celor care acum se numesc romi care solicită revenirea la numele de ţigan. Aşadar, sper că Uniunea Europeană va înlocui termenul de rom cu cel de ţigan în toate actele oficiale. De la bun început impunerea termenului de rom a fost o greşeală pe care acum trebuie să o reparăm", a declarat Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL spune că avea în plan înaintarea acestei propuneri de rezoluţie încă dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franţa. "Este oarecum o coincidenţă faptul că vin cu această propunere acum. Pentru că îmi era clar de mult timp că reinstaurarea termenului de ţigan trebuie făcută. Dar în acest context devine cu atât mai importantă", a declarat Sebastian Bodu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici