Secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii: ”Elevii cu simptome de Covid-19 să anunţe medicul de familie”

Testele antigen rapide nu sunt invazive, deoarece nu străbat nicio mucoasă, ci sunt sub formă de exsudat, iar copiii care au simptome Covid-19 trebuie să anunţe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă, spune Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

223 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii: ”Elevii cu simptome de Covid-19 să anunţe medicul de familie”

Andreea Moldovan spune, ca reacţie la afirmaţiile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzaţie, dar sunt un exudat nazal. (...) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea şcolii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exsudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanţe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale şi ne dă rezultatul în 15 minute”, opinează Moldovan.

Ea mai spune că elevii care au simptome de Covid-19 ar trebui să anunţe medicul de familie.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunţe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecţie Covid-19”, conchide Andreea Moldovan.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, duminică, pe pagina sa de Facebook, faptul că în opt săptămâni de şcoală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide şi de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici