Video Şedinţă de Guvern de urgenţă. Pe agendă: abrogarea OUG 13 şi desecretizarea stenogramelor. Sorin Grindeanu: "Vom folosi calea legală - abrogare, prorogare - pentru a nu intra în vigoare"

Abrogarea OUG 13 şi desecretizarea stenogramelor şedinţelor de Guvern de marţi şi din 18 mai 2016, când Cabinetul Cioloş a modificat prin OUG Codurile penale, figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului care începe la ora 14.

15957 afișări

Şedinţă de urgenţă a Guvernului. Pe ordinea de zi: abrogarea OUG 13 şi desecretizarea stenogramelor de marţi şi din 18 mai 2016

Abrogarea OUG 13 şi desecretizarea stenogramelor şedinţelor de Guvern de marţi şi din 18 mai 2016, când Cabinetul Cioloş a modificat prin OUG Codurile penale, figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului care începe la ora 14.

Potrivit agendei şedinţei date publicităţii duminică, Guvernul Grindeanu are pe agendă un singur proiect de OUG - pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
Pe ordinea de zi mai figurează şi un memorandum cu tema ''Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017''.

În şedinţa din 18 mai 2016 Cabinetul Dacian Cioloş a aprobat o OUG pentru modificarea Codurilor penale, explicând că acestea trebuie puse în acord cu decizii ale CCR.

Acest act normativ a stârnit controverse, APADOR-CH arătând că prin cele 151 de modificări ale Codurilor operate de Cabinetul Cioloş sunt afectate grav drepturi prevăzute în Constituţie.

Şedinţă de Guvern de urgenţă duminică pentru OUG 13. Sorin Grindeanu: "Vom folosi calea legală - abrogare, prorogare - pentru a nu intra în vigoare"

''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare - ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a precizat că a ascultat, a văzut şi a auzit în aceste zile multe opinii - ale colegilor din partid, din coaliţie, din politică, ale oamenilor simpli. ''Am auzit vocea străzii'', a menţionat şeful Executivului.

''Nu vrea şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva'', a argumentat Grindeanu.

El a subliniat însă că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.

''Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel îâncât, după un dialog pe care sper să-şl am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a explicat premierul.

Florin Iordache şi Ministerul Justiţiei îşi asumă răspunderea pentru ce s-a întâmplat legat de scandalul privind OUG 13, a mai anunţat sâmbătă seara premierul Sorin Grindeanu, arătând că a existat o proastă comunicare.

''Închei prin a vă spune că doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care noi am fost votaţi. Mai avem în primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele de guvern şi măsurile pe care le vom lua astfel încât ceea ce au votat românii să se regăsească în viaţă lor de zi cu zi.'' a mai declarat prim-ministrul. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici