Parlamentul i-a validat pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ruşanu: Salariile în ASF vor fi plafonate la nivelul CA al BNR

Parlamentul i-a validat, miercuri, cu 323 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat că salariile conducerii instituţiei vor fi plafonate la nivelul funcţiilor din CA al BNR, precizând că acestea nu pot coborî la nivelul indemnizaţiei parlamentarilor sau a membrilor Guvernului.

1487 afișări
Imaginea articolului Parlamentul i-a validat pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ruşanu: Salariile în ASF vor fi plafonate la nivelul CA al BNR

Parlamentul i-a validat pe membrii Consiliului ASF (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF, iar Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu vor fi membri ai acestui Consiliu.

Votul parlamentarilor a fost secret, cu buletine.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de 5 ani.

Ruşanu: Salariile în ASF vor fi plafonate la nivelul CA al BNR, nu pot fi la nivelul parlamentarilor

"Salariile sunt plafonate la nivelul salarizării membrilor Consiliului de Administraţie din BNR şi de asemenea nu mai există niciun fel de sporuri sau alte facilităţi pentru membrii Consiliului ASF(...) Va rămâne să se stabilească în prima şedinţă de Consiliul (nivelul salariilor - n.r.), probabil că săptămâna viitoare. Azi se va publica hotărârea (privind învestirea conducerii ASF - n.r.) în Monitorul Oficial, durează trei zile, şi lunea viitoare vom avea prima şedinţă de Consiliu după care vom face o conferinţă de presă în care vom spune salariile stabilite", a declarat Ruşanu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca salariile conducerii ASF să fie plafonate la nivelul indemnizaţiei parlamentarilor, el a menţionat că "prin normele UE salariile din organismele pieţei bancare şi non-bancare trebuie să fie aliniate cu cele din UE din piaţa de capital, din piaţa non-bancară şi bancară".

"Deci, nu poţi să faci salarii nici la nivelul Parlamentului, nici la nivelul Guvernului, trebuind respectate anumite norme europene", a mai declarat Ruşanu.

Acesta a mai precizat că a existat o discuţie preliminară a membrilor ASF privind unificarea entităţilor care se ocupă de pensii private, asigurări şi CNVM, iar procesul de predare-primire va avea loc pe 30 aprilie.

"Începând cu 1 mai va trebui să acordăm un nou cod fiscal ASF, ca să poată să funcţioneze şi se vor desfiinţa cele trei entităţi", a mai precizat Ruşanu.

El a menţionat că există posibilitatea ca în cazul celor trei instituţii care au funcţionat până acum să se realizeze un audit, care va dura până în luna iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici