Şedinţă de urgenţă a conducerii PSD cu parlamentarii partidului, după refuzul UDMR de a susţine moţiunea de cenzură. Cum s-au poziţionat celelalte partide din Parlament până în acest moment

Conducerea PSD a convocat parlamentarii formaţiunii, marţi, la ora 18.00, la o nouă discuţie care va avea loc la Rin Grand Hotel. Conducerea partidului vrea să vadă pe câţi aleşi se bazează la votul de miercuri din Parlament.

9362 afișări
Imaginea articolului Şedinţă de urgenţă a conducerii PSD cu parlamentarii partidului, după refuzul UDMR de a susţine moţiunea de cenzură. Cum s-au poziţionat celelalte partide din Parlament până în acest moment

Şedinţă de urgenţă a conducerii PSD cu parlamentarii

Drept urmare, a fost convocată a doua şedinţă cu parlamentarii în 48 de ore.

CITEŞTE şi PSD, confruntat cu o revoltă în interior. Florin Buicu şi Doina Pană, deputaţi ai puterii, despre trocul iniţial UDMR-PSD: N-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele. UPDATE: Un alt parlamentar se alătură grupului

Kelemen Hunorl: UDMR nu participă la votul pe moţiunea de cenzură

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a anunţat marţi că aleşii formaţiunii nu vor participa la şedinţa de miercuri în care se va da votul pe moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a reunit la ora 11.30 în şedinţă pentru reevaluarea protocolului cu PSD, după ce mai multe proiecte ce vizau comunitatea maghiară au fost retrase de pe ordinea de zi, iar comisiile de la Camera Deputaţilor au fost anulate.

”Nu ne-am certat, nu ne-au tras de haine, de păr. Niciuna dintre taberele PSD nu ne-au convins”, a declarat Kelemen Hunor.

Decizia privind neparticiparea la votul de miercuri a fost luată în unanimitate în şedinţa de urgenţă convocată de UDMR. Hunor a declarat că, indiferent de discuţiile viitoare, această decizie este definitivă şi nu se va schimba.

”Vreau să văd ce e mâine şi cum va merge ţara mai departe. Dacă nu era vorba de ţară, de săptămâna trecută nu m-aş opri din râs”, a spus preşedintele UDMR. Acesta a completat că într-o democraţie sănătoasă nu trebuie să fie toată lumea la putere şi că e nevoie şi de Opoziţie.

Întrebat ce le-au transmis reprezentanţii Puterii celor din UDMR în momentul în care au decis să retragă proiectele privind comunitatea maghiară de pe ordinea de zi de miercuri din Parlament, Hunor a afirmat că ”ne-au spus că va fi introdus mâine, săptămâna viitoare, cândva. Mă uit destul de surprins că după 27 de ani se poate activa cartea naţionalistă în trei-patru ore şi se poate crea o nebunie paralelă cu lumea reală. Dacă o şcoală maghiară poate fi impuns să dispară, să fie desfiinţată şi nimeni nu intervine....La Tg Mureş, vorbesc de Liceul Romano-Catolic, au început examenele de capacitate şi nimeni nu ştie unde se vor înscrie aceşti copii. Între timp, noi îl invităm pe Papa să vină în România în 2018 şi desfiinţăm o şcoală catolică. Dacă aceste două trenuri nu se ciocnesc în capul cuiva....”

”La finalul sesiunii parlamentare se va face o reevaluare a protocolului dintre PSD şi UDMR”, a anunţat marţi dimineaţa Cseke Atiila, liderul de Grup a senatorilor UDMR.

Decizia vine după ce mai multe proiecte privind comunitatea maghiară şi stabilirea zilei de 15 martie ca "Zi a comunităţii maghiare" au fost retrase de PSD de pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Totodată, şedinţele comisiilor de Administraţie, a Drepturilor Omului şi Juridică au fost anulate la Camera Deputaţilor. Aici ar fi trebuit să intre în dezbatere proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.

USR nu participă la votul moţiunii de cenzură: Un circ, o bătălie între hoţi şi incompetenţi

Conducerea USR a decis, sâmbătă, ca parlamentarii formaţiunii să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderii partidului catalogând situaţia ca fiind ”un circ care s-a produs între două găşti, o bătălie între hoţi şi incompetenţi”.

”USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetăţenii nu sunt prezenţi în această dezbatere. Este o bătălie între hoţi şi incompetenţi şi noi nu vrem să participăm la această luptă internă a lor”, a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

El a precizat că membrii Comitetului Politic al USR nu au decis dacă parlamentarii paritului vor absenta de la şedinţa în care se votează moţiunea sau vvor fi prezenţi, dar nu îşi vor exercita votul.

”USR nu va participa la nicio discuţie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de faţă singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate, având în vedere că PSD şi-a pierdut credibilitatea morală şi nu mai poate forma un guvern”, a mai spus Elek Levente.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, la ora 16.30, a anunţat, vineri seara, Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senat.

”Am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică, ora 16.30, în plenul Parlamentului, unde se va citi moţiunea de cenzură. Programul este: 15.00 şedinţe grup PSD-ALDE, 16.00 – şedinţa Birourilor Permanente Reunite, la 16.30 va citită moţiunea de cenzură citită. Nu putem să aşteptăm, asistăm impasibili la ce se întâmplă, e normal ca Parlamentul să reaţioneze, să repunem în ordinea normală a lucrurilor. E un mod ilegal, neconstituţional de acaparare a puterii guvernamentale. Citim moţiunea de cenzură duminică, în termen cel mai scurt”, a declarat Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senat.

Parlamentarii PNL nu vor vota moţiunea. Deputaţii grupului minorităţilor vor vota cum cred de cuviinţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, însă, nu vor vota, afirmând că perpetuarea crizei politice poate avea consecinţe grave asupra României şi că liberalii au decis să nu se amestece în „răfuiala PSD”.

"Azi a avut loc reuniunea Biroului Politic în care am dezbătut poziţia partidului privitoare la moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva PSD. Am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenţi în sală şi să nu voteze. Reglări de conturi de tip mafiot din interiorul PSD-ului, care nu au nicio legătură cu interesul au generat o criză politică grave cu consecinţe grave asupra imaginii României în lume, asupra bunului mers al economiei şi al societăţii. Somăm partidul de guvernământ să pună capăt acestei crize care a fost provocată de ei, din interese obscure şi cu obiective pe care noi nu le putem înţelege”,a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că PNL nu se va amesteca în răfuiala celor două „clanuri din PSD”.

„Suntem azi în situaţia în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu ştim dacă mai există o majoritate care să fie conformă cu voinţa exprimată de cetăţeni. Perpetuarea crizei politice poate să aibă grave consecinţe pentru România, ca atare am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD, pentru că noi suntem şi împotriva clanului Dragnea, şi împotriva clanului Ponta-Grindeanu ", a mai spus Orban.

Orban: Am încredere că parlamentarii PNL vor respecta poziţionarea privind moţiunea. Discutăm

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că are încredere că toţi parlamentarii PNL vor respecta poziţionarea PNL cu privire la moţiunea de cenzură, afirmând că va avea o şedinţa cu aceştia în cursul zilei şi că nu a fost contactat de "C.A.P-ul vechilor roşii" pentru negocieri.

"Am încredere în toţi parlamentarii PN, am încredere în faptul că vor respecta poziţionarea politică a partidului (...) şi voinţa cetăţenilor care i-au votat şi i-au trimis în Parlament. (...) La 14:30 am convocat o întâlnire cu toţi deputaţii şi senatorii PNL. (...) Am convingerea că nu va exista nicio sancţiune pentru că toţi parlamentarii PNL vor respecta decizia partidului. PNL este în opoziţie, nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise şi niciun blat cu partidul de guvernământ", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că nimeni din "C.A.P-ul vechilor roşii" nu l-a contacta pentru negocieri.

Pambuccian: Deputaţii grupului minorităţilor vor vota cum cred de cuviinţă la moţiunea de cenzură

Deputaţii grupului minorităţilor vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota cum cred de cuviinţă, a anunţat, luni, liderul acestui grup, Varujan Pambuccian.

„Noi, în primul rând, am plecat de la premisa clară că nu este războiul nostru deloc. E un război între două grupări din interiorul PSD care, sigur, se extinde pe toată scena politică. Nu l-am produs noi, nu am avut nicio contribuţie la el. În consecinţă, grupul a hotărât ca fiecare membru al grupului să voteze aşa cum crede de cuviinţă”, a spus Pambuccian.

„Vom fi prezenţi cu toţii - pentru că neprezentarea reprezintă şi ea o formă de a vota - şi niciunul dintre noi nu va şti cum votează colegul lui. Toţi vor vota, sigur, cele trei variante: pentru, contra, abţineri. Niciunul dintre noi, însă, nici eu, nu va şti cum votează celălalt coleg al lui ca în felul acesta grupul să treacă protejat printr-o încercare la care n-a avut absolut niciun fel de contribuţie”, a adăugat Pambuccian.

El a mai spus că a discutat în această perioadă cu liderul PSD Liviu Dragnea, dar şi cu Victor Ponta.

„Zilele acestea m-au sunat şi domnul Dragnea şi domnul Ponta şi domnul Kelemen şi le-am spus următorul lucru: cu niciunul dintre şefii de fracţiuni nu am avut niciun fel de discuţie formală sau informală. Am solicitat să am o discuţie cu câte un reprezentant al celor două fracţiuni, cărora le-am transmis exact ce v-am spus eu că bănuiesc că se va întâmpla. S-a întâmplat, grupul a fost de acord cu formula aceasta şi, iată, suntem în cea mai neutră formulă cu putinţă dată fiind situaţia de faţă”, a subliniat Pambuccian.

Întrebat dacă a discutat şi cu premierul Sorin Grindeanu, Pambuccian a negat: „Nu, am vorbit cu domnul Ponta ca reprezentant al dânsului, la telefon. M-am întâlnit cu domnul Jianu (Augustin Jianu, n.r.) şi am avut o discuţie la fel cum aici am avut o discuţie cu colegul meu, cu secretarul general al PSD, cu Marian Neacşu şi asta a fost tot”.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici