Şedinţa solemnă a Parlamentului pentru ziua Regelui Mihai nu va avea loc. Birourile Permanente au respins solicitarea PNL

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai, a anunţat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

683 afișări
Imaginea articolului Şedinţa solemnă a Parlamentului pentru ziua Regelui Mihai nu va avea loc. Birourile Permanente au respins solicitarea PNL

Şedinţa solemnă a Parlamentului pentru ziua Regelui Mihai nu va avea loc. Birourile Permanente au respins solicitarea PNL (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în şedinţă solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar şefi de stat în funcţie.

Întrebată de ce democrat-liberalii au apreciat că Regele Mihai nu merită să se poată adresa plenului într-o şedinţă solemnă, Anastase a răspuns: "Aceasta a fost decizia Birourilor Permanente reunite. (…) Acesta a fost votul. Acestea au fost punctele de vedere. Nu are rost vă reiau aceleaşi argumentaţii. Acesta a fost votul. Majoritatea a decis", a răspuns preşedintele Camerei.

Pe de altă parte, ea a subliniat că PDL a avut "toată dorinţa de a respecta acest eveniment şi de a-i da solemnitatea necesară", dar a trebuit să se ţină cont de cadrul constituţional, care prevede că şefii de stat se pot adresa Parlamentului.

Ea a admis, însă, că a existat o excepţie - Strauss Kahn a vorbit Parlamentului deoarece a fost "perceput ca ca având rang de şef de stat şi (era - n.r.) în funcţie".

"Compromisul a vizat tocmai poziţia dumnealui importantă şi, în acelaşi timp, o agendă comună extrem de importantă pentru România. S-a apreciat cursul acestui om în funcţie, era relevant pentru plen", a mai afirmat deputatul PDL.

Roberta Anastase a mai arătat că, în schimbul propunerii făcute de liberali, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat ca un eveniment similar ca solemnitate să aibă loc în cadrul Palatului Parlamentului, dar în altă sală decât cea din sala de plen şi nu în şedinţă solemnă.

"Liderul grupului PDL din Cameră a făcut o propunere alternativă pornind de la principiul nu vorbim de un şef de stat în funcţie şi atunci propunerea făcută de PDL a vizat un eveniment care să aibă solemnitatea necesară, dar care să nu vizeze plenul, dar, evident, în care să se regăseas că toate grupurile parlamentare. Nu a fost acceptată aceeastă idee şi nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici