Şefa guvernului finlandez Sanna Marin, mesaj către UE: Vom supravieţui şantajului energetic al Rusiei, dar avem nevoie de unitate şi noi sancţiuni pentru Moscova

  • Prim-ministrul Finlandei Sanna Marin îndeamnă europarlamentarii la unitate şi noi sancţiuni pentru Rusia, pentru a opri „şantajul” energetic al Kremlinului.
  • Pentru a face faţă agresivităţii Rusiei, UE trebuie să-şi menţină „unitatea, determinarea şi curajul”, a declarat Sanna Marin marţi.
2111 afișări
Imaginea articolului Şefa guvernului finlandez Sanna Marin, mesaj către UE: Vom supravieţui şantajului energetic al Rusiei, dar
avem nevoie de unitate şi noi sancţiuni pentru Moscova
„Rusia poate să ne provoace, să ne şantajeze şi să ne ameninţe, dar noi nu vom ceda„, a declarat premierul finlandez în Parlamentul European de la Strasbourg, vorbind în finlandeză, conform AFP.
 
„Acţiunile Rusiei au unificat Occidentul ca niciodată, în timp ce Rusia este mai singură ca niciodată”, crede politiciana.
 
În discursul său în faţa plenului, Sanna Marin a descris o imagine sumbră a provocărilor cu care se confruntă UE, inclusiv războiul din Ucraina, agravarea crizei energetice, inflaţia în creştere, o recesiune tot mai probabilă, finanţe publice tensionate, dezastre naturale, regresul democratic şi ascensiunea tehnologică a ţărilor autoritare.
 
„Cu toate acestea, chiar şi în cele mai întunecate momente există speranţă”, a precizat ea. „Ucraina va câştiga acest război cu sprijiul nostru. Nu există alternativă. În inimile noastre, ucrainenii l-au câştigat deja”. 
 
Marin a declarat că cea mai mare forţă a UE - şi singura cale de ieşire din crizele care se suprapun - este încrederea reciprocă şi unitatea dintre cele 27 de state membre.
 
„Şantajarea societăţilor noastre prin intermediul aprovizionării cu energie este o modalitate de a eroda sprijinul european pentru Ucraina şi de a ne destrăma unitatea. Putin nu trebuie să reuşească acest lucru”, a mai declarat ea.
 
„Prin războiul său, Rusia îşi distruge economia şi viitorul. Rusia a rupt încrederea noastră. Chiar dacă războiul s-ar încheia astăzi, încrederea noastră nu va fi restabilită pentru mult timp”, a mai spus Marin.
 
De la izbucnirea războiului, la sfârşitul lunii februarie, premierul finlandez a adoptat o poziţie dură împotriva Kremlinului, cerând sancţiuni şi o tranziţie rapidă de la combustibilii fosili ruşi. Marin a condus, de asemenea, oferta Finlandei de a adera la NATO, un proces care, odată finalizat, va redesena harta alianţei.
 
În ultimele săptămâni, guvernul său a făcut presiuni pentru o interdicţie vehementă a vizelor pentru cetăţenii ruşi, deoarece ţara are o frontieră terestră de 1.300 de kilometri şi este unul dintre puţinele puncte de intrare pentru ruşii care vin în UE.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici