Şeful CJ Harghita: Aştept răspuns de la Ponta - De ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului?

Şeful CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR), susţine că maghiarii sunt "lezaţi de drepturi", întrucât nu este corect "ca 39 de judeţe să poată avea un steag şi judeţele Harghita şi Covasna (...) să nu aibă acelaşi drept", adăugând că aşteaptă un răspuns în acest sens de la premierul Victor Ponta.

543 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Harghita: Aştept răspuns de la Ponta - De ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului?

Şeful CJ Harghita: Aştept răspuns de la Ponta - De ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului? (Imagine: Kiss Edit/ Mediafax Foto)

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita şi al Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, nu a dorit să comenteze declaraţiile făcute de secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt cu privire la arborarea steagului secuiesc, dar a declarat miercuri că maghiarii au fost "lezaţi de drepturi".

"Nu sunt comentator politic şi de obicei nu comentez declaraţiile sau demersurile unor politicieni, atât din ţară, cât şi din străinătate, dar cred că suntem lezaţi de drepturi (maghiarii - n.r.). Trăim într-un stat de drept şi eu nu cred că este corect ca 39 de judeţe să poată să aibă un steag şi judeţele Harghita şi Covasna, unde plătim aceleaşi taxe şi impozite, să nu aibă acelaşi drept. Constituţia este aceeaşi şi aici, şi în alte judeţe", a declarat Borboly.

Borboly Csaba, care este iniţiatorul hotărârii prin care steagul secuiesc a devenit drapelul Harghitei - judeţ unde a fost arborat pentru prima dată pe instituţiile publice -, a adăugat: "Aştept un răspuns de la domnul Victor Ponta: De ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului, cum au celelalte judeţe?".

El a susţinut că sunt încă "foarte multe" drepturi care ar trebui să fie asigurate minorităţii maghiare din România, precum "o universitate susţinută de statul român şi care ar servi minoritatea maghiară din România, şansa pentru copilul maghiar de a învăţa limba română în aşa fel încât să poată să o înveţe, dreptul maghiarimii de a-şi cunoaşte istoria, de a avea propria programă, instituţii culturale susţinute de către stat, nu numai de către consiliile locale şi judeţene".

El a afirmat că, ori de câte ori sunt probleme în România, este "scoasă pe tapet" problema maghiară, adăugând că "maghiarimea ar trebui să fie lăsată deoparte, chiar dacă acum problemele economice sunt ascunse în spatele unei activităţi sau acţiuni naţionaliste".

Borboly a spus că aceia care vor să cunoască realitatea "ar trebui să citească, să vină la noi, să vadă că noi nu mâncăm românii pe pâine, cum se zice, ci încercăm să trăim cum se poate", apreciind că "în isteria care se iveşte aproape în a doua sau a treia zi - de exemplu acum a fost raportul MCV şi deja suntem pe tapet - maghiarimea ar trebui să fie lăsată deoparte".

Hotărârea prin care steagul secuiesc a fost declarat drapel al judeţului Harghita a fost aprobată de consilierii judeţeni în noiembrie 2009.

Împotriva hotărârii au votat cei doi consilieri români, care au reclamat faptul că pe steag nu se regăseşte niciun simbol reprezentativ pentru românii din judeţ.

Începând din 15 martie 2010 - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, când a fost arborat pe clădirea CJ din Miercurea Ciuc, steagul secuiesc a fost pus pe majoritatea sediilor de primării din Harghita şi pe instituţiile publice, unde se află şi în prezent, cu toate că hotărârea prin care acesta a fost aprobat ca steag al judeţului Harghita a fost anulată, în 2012, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a spus premierului că a dat deja dispoziţie structurilor ministerului să emită o reacţie în acest sens.

Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgenţă la MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici