Senatoarea PNL Laura Scântei, printre cei audiaţi joi în Comisia SIPA

Senatoarea liberală Iuliana Laura Scântei, fost membru în comisiile de inventariere a arhivei SIPA, se numără printre persoanele care vor fi audiate joi, de la ora 14.00, în Comisia de anchetă SIPA, potrivit unui comunicat de presă transmis de forul legislativ.

266 afișări
Imaginea articolului Senatoarea PNL Laura Scântei, printre cei audiaţi joi în Comisia SIPA

Senatoarea PNL Laura Scântei, printre cei audiaţi joi în Comisia SIPA

Printre cei invitaţi la audierile de joi se află şi Dumitru Tudorache, şef al Serviciului control, siguranţă internă şi protecţia informaţiilor clasificate la DGPA, Nicolae Pomoşnicu, subofiţer şi Sorin Dumitraşcu, fost director adjunct al ANP, cel din urmă neconfirmând participarea.

Pe 24 aprilie, preşedintele Comisiei de anchetă SIPA, Viorel Salan, a declarat, după audierea judecătorului Cristi Danileţ, că acesta a confirmat că există lacune în respectarea procedurilor şi prevederilor legale cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA.

Întrebat dacă au fost copiate documente din arhiva SIPA, Viorel Salan a răspuns: "Atâta timp cât a existat un copiator chiar şi într-o zonă adiacentă poate să existe şi asemenea supoziţii, dar până în momentul de faţă nu am ajuns la elemente care să ducă cu certitudine la o asemenea idee".

De asemenea, întrebat dacă au existat persoane care să fi intrat ilegal în arhivă, şeful Comisiei SIPA a spus: "Ilegal înseamă că nu făceau parte din Comisie sau că nu au deţinut certificat ORNISS. Noi nu putem să ne pronunţăm în acest moment din acest punct de vedere".

Nu în ultimul rând, la întrebarea dacă au fost şantajaţi magistraţi, Salan a răspuns: "Există în mape, din câte declară persoanele care au fost audiate. (...) Pot să vă răspund altfel. Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie avea două misiuni de bază la nivelul Ministerului Justiţiei. Prima era cea de culegere de date şi informaţii cu privire la personalul care intra în incidenţa sa, din punct de vedere legislativ, cea de-a doua, ca şi structură de securitate, la nivelul ministerului."

Chestionat dacă Cristian Danileţ, în perioada în care era consilier al fostului ministrul al Justiţiei, Monica Macovei, avea certificat ORNISS când a accesat arhiva, deputatul PSD, Viorel Salan, a replicat: "În perioada 2006-2007 a avut acces la informaţii clasificate în baza unui certificat ORNISS.

În urmă cu două săptămâni, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei şi actual judecător al CCR, a explicat membrilor Comisiei SIPA că atunci când a plecat din funcţia de ministru al Justiţiei a lăsat în urmă un proiect de hotărâre care viza lichidarea arhivei SIPA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici