Senator PDL: După 1990 România a legalizat raptul autorităţilor ungare prin Dictatul de la Viena

Senatorul PDL Mureş susţine că, în baza unor decrete ale Ungariei din 1941, România a "consacrat", după 1990, "prin lege, furtul proprietăţilor şi a legalizat raptul săvârşit de autorităţile Ungariei prin Dictatul de la Viena", fiind retrocedate clădiri, păduri şi terenuri din Transilvania.

780 afișări
Imaginea articolului Senator PDL: După 1990 România a legalizat raptul autorităţilor ungare prin Dictatul de la Viena

Marius Pascan (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Senatorul PDL de Mureş Marius Paşcan, fost prefect al judeţului, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a intrat în posesia Colecţiei de Decrete a Ungariei din 1941, aflată în arhivele de la Budapesta, susţinând că, pe baza acestora, clădiri, păduri şi terenuri din Transilvania au fost revendicate şi câştigate în instanţă după 1990, astfel că "România a legalizat raptul săvârşit de autorităţile Ungariei prin Dictatul de la Viena".

"Pe baza efectelor pe care le-au generat decretele respective, printr-o legislaţie ambiguă şi adeseori iresponsabilă, România a consacrat după 1990 furtul proprietăţilor, legalizând, de fapt, raptul săvârşit de autorităţile Ungariei din acea vreme. În cele ce urmează, evidenţiem câteva dintre argumentele şi documentele care probează de ce clădiri monumentale din Transilvania, terenuri agricole şi păduri au fost revendicate şi dobândite prin instanţele de judecată de către moştenitorii sau reprezentanţi acestor aşa-zişi proprietari sau ai cultelor religioase care, de fapt, s-au auto-împroprietărit. Iată, aşadar, câteva extrase absolut relevante în acest sens din Colecţia Decretelor din Ungaria, de la 1941, recent descoperite şi traduse, care vorbesc de la sine", a declarat senatorul Marius Paşcan.

El le-a prezentat jurnaliştilor Decretul P.M. numărul 1.440 din anul 1941 al ministerului regal ungar, referitor la extinderea efectelor actelor normative de drept civil referitoare la zonele din Ardeal eliberate de sub dominaţia românească. În documentul prezentat sunt prevăzute o serie de aspecte referitoare la achiziţia dreptului de proprietate, dreptului de ipotecă sau altor drepturi şi se stipulează că în cartea funciară se va înscrie în favoarea trezoreriei maghiare de stat acel drept de proprietate sau drept de ipotecă (grevare) care a fost înscris în favoarea statului român sau a vreunui organism al acestuia.

Senatorul PDL a susţinut că statul român a pierdut numeroase procese de retrocedare întrucât nu a avut acces la documentele păstrate în arhivele din Budapesta şi consideră că specialiştii ar trebui să studieze dacă mai există posibilitatea unor căi de atac, inclusiv la forurile internaţionale.

El a precizat că va înainta Colecţia Decretelor din Ungaria, din 1941, Prefecturii Mureş, care are pe rolul instanţelor de judecată o serie de procese pentru retrocedarea a zeci de mii de hectare de pădure, declarându-se dispus să susţină şi din Parlament o nouă legislaţie în materie de proprietate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici