Senator PDL: În an de criză ONG-urile minorităţilor primesc 83 de milioane de lei pentru activităţi de recreere

Senatorul PDL Marius Paşcan spune că, într-un "an de criză pentru toţi", 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale din Parlament primesc de la buget peste 83 de milioane de lei pentru activităţi culturale, religioase şi de recreere, UDMR beneficiind de 18 milioane de lei.

511 afișări
Imaginea articolului Senator PDL: În an de criză ONG-urile minorităţilor primesc 83 de milioane de lei pentru activităţi de recreere

Senator PDL: În an de criză ONG-urile minorităţilor primesc 83 de milioane de lei pentru activităţi de recreere (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Senatorul PDL de Mureş Marius Paşcan a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că minorităţile din Parlament îşi împart în mod "inexplicabil" o sumă totală de 83 de milioane de lei în acest an, în care "e criză pentru toţi".

"Pentru acest an s-au alocat 83 de milioane de lei pentru diverse ONG-uri, organizaţii reprezentând minorităţile. Este revoltător şi ar trebui să ne dea de gândit. Nu ştim cum sunt justificate. De pildă, cei de la UDMR primesc vreo 18 milioane de lei, pentru că sunt uniune, pe de o parte. De cealaltă parte, ca partid. Acum, comparativ, dacă-i luăm ca partid, cu alocările care se dau partidelor, imaginaţi-vă de pildă că PSD, cel mai mare partid din România la ora actuală, a primit 6,2 milioane de lei în acest an, adică de aproape trei ori mai puţin decât UDMR", a spus Paşcan.

Senatorul a susţinut că nimeni nu a putut să indice în mod public cum se cheltuiesc aceşti bani şi de ce sunt făcute "discriminări între minoritari", în sensul că sumele, raportate la numărul de persoane dintr-o minoritate, variază între 15-20 de lei până la peste 300 de lei "pe cap de minoritar".

Potrivit datelor puse la dispoziţie de senator, 19 organizaţii neguvernamentale aparţinând minorităţilor naţionale din Parlament primesc anul acesta de la buget peste 83 de milioane de lei pentru activităţi culturale, religioase şi de recreere.

Astfel, UDMR, cea mai importantă organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale din Parlament, beneficiază în acest an de peste 18 milioane de lei de la bugetul de stat, conform datelor oferite de Secretariatul General al Guvernului (SGG), la o populaţie de 1,2 milioane de etnici maghiari, potrivit ultimului recensământ. Suma alocată pentru UDMR depăşeşte cu mult bugetul alocat pentru toate partidele parlamentare din 2012.

Pe locul al doilea se află Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa", care primeşte în acest an 11,7 milioane de lei. Asociaţia este reprezentată de deputatul Nicolae Păun, care reprezintă oficial aproximativ 620.000 de etnici romi, conform ultimului recensământ.

Paşcan a adăugat că, urmând acelaşi principiu, şi minoritatea românească din Harghita şi Covasna ar trebui să beneficieze de fonduri de susţinere din partea statului.

"În ce balanţă sunt puşi oamenii aceştia şi de ce cântăresc, din punctul de vedere al banilor, diferit? Pe de altă parte, întreb retoric de ce minoritatea română din Harghita şi Covasna nu beneficiază, la fel, de sume, în aceeaşi manieră? (...) De ce să nu primească, pe acelaşi sistem? Este o minoritate în Harghita şi Covasna, nu are resurse, nu are fonduri pentru a desfăşura manifestări publice, să zicem, similare celor pe care, cu aceşti bani, le pot organiza celelalte minorităţi. Deci mi se pare absolut firesc ca şi minoritatea românească din Harghita şi Covasna - nu ne ascundem după degete, este o minoritate - să beneficieze de fonduri de susţinere din partea statului, după acelaşi principiu, dacă vorbim de principii", a spus Paşcan.

El a susţinut că este pur şi simplu "o realitate" faptul că românii din Harghita şi Covasna reprezintă o minoritate în propria ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici