Senator PNL: Sunt curios dacă Vâlcov şi Teodorovici vor fi anchetaţi de ASF pentru "manipularea" pieţei

Senatorul PNL, Florin Cîţu, se întreabă dacă Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vor fi anchetaţi de ASF pentru că au "manipulat piaţa", în contextul proiectului MFP care prevede plafonarea preţului gazelor naturale.

211 afișări
Imaginea articolului Senator PNL: Sunt curios dacă Vâlcov şi Teodorovici vor fi anchetaţi de ASF pentru "manipularea" pieţei

Cîţu: Sunt curios dacă Vâlcov şi Teodorovici vor fi anchetaţi de ASF pentru "manipularea" pieţei

"Ieri, preţul acţiunilor Romgaz a scăzut cu 5% iar preţul acţiunilor OMV Petrom cu 4.6%. Sunt curios dacă Pic şi Poc (Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici-n.r) vor fi anchetaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (aşa cum am fost eu de mai multe ori) pentru "manipularea" pieţei. Ce credeţi? Pentru cei care nu înţeleg ce le transmite piaţă: plafonarea preţului prin intervenţia abuzivă şi discreţionară a statului într-o economie de piaţă este o măsură comunistă. România este economie de piaţă doar pe hârtie. O evaluare onestă şi transparenţa după ultimii 2 ani de guvernare PSD-ALDE-UDMR ar arată că România nu mai este o economie funcţională de piaţă", a afirmat senatorul PNL Florin Cîţu, pe Facebook.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că vrea plafonarea preţului la gaze, având un proiect în acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale.

Instituţia precizează, în nota de fundamentare, că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că are în plan pe viitor scoaterea accizei la carburant, argumentând că nu este adeptul taxelor şi impozitelor numeroase şi că "orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa această posibilă măsură".

Întrebat dacă se are în vedere şi o măsură de plafonare a preţurilor la carburanţi, la fel cum se doreşte pentru gaze, Teodorovici a răspuns: "Zonele sunt diferite. Cele două companii şi-au asumat nişte investiţii pe care nu le-au realizat. Aici poate fi vorba de o plafonare când scoţi TVA. Eu personal mi-aş dori foarte mult, dar trebuie să te gândeşti că atunci când s-ar scoate, efectele ar fi la consumator, la pompă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici