Senatorii au amânat raportul pentru solicitarea DNA care îl vizează pe ministrul Viorel Ilie

Comisia juridică din Senat a votat, marţi, amânarea pentru săptămâna viitoare a votului privind solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

92 afișări
Imaginea articolului Senatorii au amânat raportul pentru solicitarea DNA care îl vizează pe ministrul Viorel Ilie

Senatorii au amânat raportul pentru solicitarea DNA care îl vizează pe ministrul Viorel Ilie

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, le-a propus membrilor comisiei să amâne votul privind solicitarea DNA în cazul lui Viorel Ilie, cerându-le acestora să analizeze până săptămâna viitoare o serie de înscrisuri depuse de avocatul acestuia.

"Am primit, aşa cum am solicitat sau cum ne-a promis avocatul senatorului Viorel Ilie, un material în apărarea domniei sale. El v-a fost distribuit acum. V-aş propune să luaţi cunoştinţă de ceea ce a spus domnul avocat aici şi cu întregul material venit şi de la Parchet să decidem în următoarea şedinţă fiind în termen aşa cum a hotărât şi Biroul Permanent", a spus Cazanciuc în timpul dezbaterilor.

”Eu, de principiu, sunt împotrivă. (...) Astăzi şi mâine avem delegaţia europeană pe teme de MCV. Din nou se va spune că am amânat în mod deliberat acest lucru. Din nou se va vorbi de blaturi şi de alte lucruri. Din punctul de vedere al PNL, noi suntem dispuşi să discutăm astăzi”, a replicat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi de reprezentanţii USR. ”Noi nu apreciem utile notele scrise, depuse de domnul avocat. Am avut aici timp două săptămâni, am studiat dosarul, ne-am format o opinie, aceste note scrise nu ne pot schimba convingerile. E clar că această situaţie trebuie luată cât mai repede în discuţie şi întocmit un raport”, a continuat senatorul USR Eduard Dircă.

Propunerea de amânare a fost votată cu şapte voturi ”pentru” şi 4 ”împotrivă”.

”Misiunea MCV a României este programată cred că din primăvară. S-a hotărât că în septembrie va fi misiunea şi data exactă. Nu cred că are legătură cu momentul la care să spunem că această solicitare a venit pe ordinea de zi a Comisiei juridice, ci pur şi simplu, e o procedură parlamentară în derulare. După cum ştiţi, avem un termen de depunere a raportului, pe 26. Vom fi în termen cu acest raport. Au fost proceduri de luare la cunoştinţă de dosar, după cum ştiţi, de un raport preliminar, de audiere a domnului senator, de depunere de concluzii scrise de către avocat. Suntem exact în procedură, nu în afara ei şi în termen”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc.

Procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit DNA, "Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant".

Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-au dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, "ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă".

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-a dat candidaţilor "agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor. "Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", arăta DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici