Senatorii decid miercuri dacă îi ridică imunitatea lui Gabriel Oprea

Senatorii dezbat, în şedinţa de miercuri, cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Gabriel Oprea, după ce Comisia juridică a avizat pozitiv cererea şi în condiţiile în care partidele, mai puţin ALDE, au susţinut public faptul că vor vota pentru solicitarea justiţiei.

236 afișări
Imaginea articolului Senatorii decid miercuri dacă îi ridică imunitatea lui Gabriel Oprea

Senatorii decid miercuri dacă îi ridică imunitatea lui Gabriel Oprea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Comisia juridică a Senatului a pus la dispoziţia parlamentarilor un raport, adoptat marţi cu majoritate de voturi, întocmit după audierea lui Oprea.

Senatorii jurişti au transmis plenului, potrivit raportului, observaţiile formulate de Gabriel Oprea. Astfel, fostul ministru a cerut restituirea dosarului la Parchetul General cu menţiunea necesităţii declasificării unor instrucţiuni ale ministrului de Interne din 26.04.1999, când ministerul era condus de Constantin Dudu Ionescu, în guvernul lui Radu Vasile. Instrucţiunile pe care Gabriel Oprea le vrea declasificate fac referire la coloanele oficiale cu echipaje ale poliţiei rutiere, document invocat şi în dosarul de urmărire penală, potrivit raportului care va fi dezbătut în plen.

Pe parcursul dezbaterii, avocata fostului ministru de Interne a cerut amânarea deciziei Comisiei Juridice, până când plângerea făcută la DNA va fi soliţionată, însă senatorii jurişti au respins solicitarea.

Într-un memoriu depus la Comisia juridică anterior şedinţei, Oprea spune că în referatul celor doi procurori nu apare rezoluţia şi semnătura procurorului şef al DNA, astfel încălcându-se Regulamentul de ordine interioară al DNA.

O altă observaţie formulată de Gabriel Oprea se referă la o adresă întocmită în numele PÎCCJ şi al procurorului general Tiberiu Niţu care "poartă o semnătură indescifrabilă, lipsind numele şi prenumele autorului acestei semnături".

Gabriel Oprea a declarat, marţi, la ieşirea din Comisia juridică a Senatului, că este nevinovat, că a respectat mereu legea şi nu a cerut nimic în plus faţă de alţi foşti miniştri de interne, sugerând că la baza dosarului său se află jocuri politice.

Întrebat dacă a cerut amânarea votului Comisiei, Oprea a afirmat că acest aspect face parte din apărare. "Asta constă în apărare. Eu ca om politic şi lider de partid, suntem al treilea partid parlamentar, suntem un grup unit, care politic a ajutat ţara asta în ultimii cinci ani de zile. Ne-am făcut datoria. Am ajutat mult Justiţia. (..) Repet, poate doar cine nu munceşte nu greşeşte. Nu am avut o zi de concediu. Mi-am făcut datoria faţă de instituţie".

Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, a declarat după adoptarea raportului, că membrii comisiei au ascultat poziţia fostului ministru, apoi s-au pronunţat prin vot secret. De asemenea, Boboc a anunţat şi că raportul va fi dezbătut în plen miercuri. Şedinţa este programată să dureze timp de două ore şi jumătate.

Anterior şedinţei de la Comisia juridică, Biroul Permanent al Senatului a decis introducerea pe ordinea de zi a plenului de miercuri solicitarea DNA.

Marţi seara UNPR a anunţat, printr-un comunicat de presă, că miercuri dimineata, cu o oră înainte de începerea dezbaterii la Senat, va încheia un protocol electoral cu PSD. Preşedinţii celor două partide îşi vor pune semnătura pe un document privind colaborarea celor doua partide în alegerile locale, votul într-un singur tur şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă. Data semnării protocolului a fost devansată cu o zi. Oprea anunţase luni că semnarea protocolului a fost stabilită pentru joi.

La nivel declarativ, toate partidele, mai puţin ALDE, au susţinut că vor vota în favoarea cererii DNA.

PNL a anunţat că îşi va menţine cutuma de a vota în favoarea cererilor justiţiei şi în cazul cererii formulate de DNA în ceea ce îl priveşte pe fostul ministru Gabriel Oprea. De asemenea, PSD nu se va opune solicitării DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, susţinând că social-democraţii rămân ''consecvenţi în a nu se opune solicitărilor care vin din partea sistemului judiciar'', o poziţie similară având şi UDMR.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că partidul său va aştepta raportul Comisiei juridice înainte de a lua o decizie în privinţa cererii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici